Anna Södergård har sedan 2015 kombinerat sitt arbete som administratör med att ­illustrera barnböcker på ­kvällar, nätter och helger.
Bild: Anna-Lena Lundqvist
Anna Södergård har sedan 2015 kombinerat sitt arbete som administratör med att ­illustrera barnböcker på ­kvällar, nätter och helger.

Hon slutar aldrig rita

MIN FRITID2021-11-05
Arbetsdagarna tillbringar ST-medlemmen Anna Södergård på Göteborgs universitet. På kvällar och helger illustrerar hon barnböcker.
Av:  Jenny Damberg

”Jag har illustrerat andra författares barnböcker tidigare. Det här är bok nummer 17 – och min första helt egna. Min mamma har varit förebild för bokens Lovelia, de har mycket gemensamt. Hon har också en fantastisk trädgård, är händig och handlingskraftig och har en lagom tjock katt. Det är ren friskvård att få vistas hos henne. Det var där idén till Kostymnissarna kläcktes.

Jag skulle verkligen unna fler att upptäcka vad en trädgård kan ge, och just det gör kostymnissarna i boken. De blir helt betagna i nya fenomen som att känna gräs under fötterna, äta vinbär och fingra på blad, men de beter sig mest som en grupp barn när de hälsar på, och det blir ju problematiskt. Plötsligt vill de inte jobba alls.

Kostymnisse är ett ord med lite negativ klang. Men jag säger det med kärlek. Jag ser det här mysiga gänget som jag har ritat framför mig, de är lätta att tycka om.

De flesta barn ritar, men slutar någonstans i mellan­stadiet. Inte jag. Tittar man på mina mötesanteckningar har de fler bilder än ord. Får jag en penna i handen blir det bilder. Sedan 2015 har jag kombinerat mitt arbete som administratör med att illustrera på kvällar, nätter och helger. Jag uppskattar kombinationen av ett strukturerat skrivbords­jobb och fritt skapande.

Jag tecknar på datorn. Oftast hemma i soffan, men även på kafé, på tåg – var som helst egentligen.

Att jobba på en myndighet kan vara ganska fyrkantigt. Men det finns också behov av kreativitet. När det dyker upp problem måste man lösa dem, och det finns inte alltid färdiga lösningar att ta till.

Jag kommer att fortsätta illustrera bilderböcker. Men jag är också lite sugen på att skriva en historia för slukar­åldern. Då kommer det inte att bli lika glatt och trevligt som Kostymnissarna, då vill jag skriva skräck.”


Berättat för Jenny Damberg

Anna Södergård

  • Ålder: 42 år.
  • Bor: Göteborg.
  • Arbete: Utbildningsadmi­nistratör på institutionen för språk och litteraturer vid Göteborgs universitet.
  • Gör på fritiden: Ritar böcker. Tycker också om att gå på teater och bio.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.