Ylva Mellin har två SM-guld och ett NM-guld i landhockey, och ger nu tillbaka till sporten genom att engagera sig i Svenska landhockeyförbundet.
Bild: Pernilla Sjöholm
Ylva Mellin har två SM-guld och ett NM-guld i landhockey, och ger nu tillbaka till sporten genom att engagera sig i Svenska landhockeyförbundet.

Vill sprida landhockeyn i Sverige

MIN FRITID2021-12-15

ST-medlemmen Ylva Mellin, administratör på Uppsala universitet, har ett förflutet som elitspelare i landhockey. På sin fritid arbetar hon med att främja sporten i Sverige.

Av:  Jenny Damberg

”Landhockeyn togs till Sverige som ett sätt att ha aktivitet för bandyspelare under sommarhalvåret. Det är en teknisk sport. Klubban är rund på ena sidan och platt på den andra. Du använder bara den platta sidan, så du dribblar inte som i hockey eller innebandy utan vänder i stället klubban. Det är mycket löpning och snabba vändningar.

Jag kom i kontakt med landhockey 1985. Den förening där min far satt som kassör i huvudstyrelsen tog in ett landhockeylag som ville byta förening. Jag och min syrra började spela. Jag fastnade omedelbart. Dels för att jag gillar klubba och boll, dels för att det var en så liten sport att det var åldersmässigt blandat. Vi fick träna med seniorerna, det var roligt. Jag spelade fram till 2002. I tretton år spelade jag i högsta ligan och tog bland annat två SM-guld med mitt klubblag och ett NM-guld med landslaget.

2017 var flera av mina gamla med- och motspelare med på veteran-VM i Tyskland. Jag hade problem med knäna, så jag kunde inte vara med.

Internationellt är landhockey en stor sport. Jag jobbar på Uppsala universitet och i universitetsvärlden är det vanligt att utbytesstudenter spelar, i klubben här i Uppsala är många aktiva från andra länder. Men i Sverige är landhockeyn liten, i dag finns verksamhet i omkring tretton föreningar landet över.

Jag är ledamot i förbundsstyrelsen för Svenska landhockeyförbundet. Just nu står vi i begrepp att gå samman med förbundet för amerikansk fotboll för att bli större.

Den senaste tiden har jag varit ansvarig för förbundets elitsatsning. Jag har också tittat på möjligheten att ta in en ny sport, Hockey5, som man spelar utomhus med fem man på plan i stället för elva som i utomhuslandhockey. Hockey5 ingår i ungdoms-OS och det är en sport som skulle kunna passa oss eftersom vi inte är så många spelare här.”

Ylva Mellin

Ålder: 49 år.

Bor: Uppsala.

Arbete: Ekonomiadministratör på Uppsala universitet.

Gör på fritiden: Ledamot i Svenska landhockeyförbundets styrelse. Även i övrigt ett stort sportintresse, tränar bland annat ett volleybollag.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.