Ur Publikt nr 11 2015.
Ur Publikt nr 11 2015.

Fasta jobb ersatte visstidsanställningar

SÅ GICK DET: KORTA ANSTÄLLNINGAR2020-11-12

2015 hade nästan var tredje ­anställd på CSNs kundcenter i Kiruna en tidsbegränsad anställning. I dag är det bara en.

DÅ:

Linda Holm Jarlemyr.
Linda Holm Jarlemyr.

2015 hade nästan var tredje ­anställd på CSNs kundcenter i Kiruna en tidsbegränsad anställning. Kundhandläggaren Linda Holm Jarlemyr hade fått sin visstidsanställning förlängd två gånger, och hon berättade för Publikt om sin längtan efter en tryggare vardag. Även ledningen tyckte att det hade gått för långt med de korta kontrakten, men menade att det var svårt att göra något åt situationen.

NU:

I dag finns bara en visstidsanställd bland de cirka 80 medarbetarna på Centrala ­studiestödsnämnden, CSN, i Kiruna – en sommar­vikarie som fått förlängt. Situationen är en helt annan än för fem år sedan, då närmare en tredjedel av de anställda hade tidsbegränsade anställningar.

Den stora förändringen skedde under 2018. Då gick CSN i Kiruna från att vara ett kundcenter till att börja arbeta med handläggning. Kundservicen är numera fördelad över alla myndighetens kontor.

Andreas Fors.
Andreas Fors.

– Det har verkligen ändrat mycket. När vi blev ett handläggande kontor krävdes det plötsligt en djupare kunskap hos de anställda. Jag tror att det har lett till att arbetsgivaren numera inte är lika sugen på att använda kortare anställningar, säger Andreas Fors, STs vice ordförande på CSN i Kiruna.

Linda Holm Jarlemyr började som visstids­anställd på CSN i Kiruna hösten 2014 och är fort­farande kvar. Efter flera år med osäkerhet, korta kontrakt och förlängningar fick hon till slut en fast anställning på kontoret.

– Jag var 39 år när jag började här. Redan då var jag stressad och funderade på hur framtiden skulle bli. Många kolleger var yngre och hade planer på att plugga vidare. Det hade jag också till en början, men det släppte eftersom jag trivdes så bra, säger hon.

Hon anställdes först som kundhandläggare och fick en visstidstjänst fram till sommaren 2015, som senare förlängdes till december samma år.

– När jag började här var vi ungefär 25 visstids­anställda, som mest under min tid här var vi nog uppe i över 40, säger hon.

I slutet av 2015 valde myndigheten att avsluta 16 av de 19 visstidsanställningar som då fanns. Två personer tillsvidareanställdes, medan Linda Holm Jarlemyr fick ett vikariat som senare förlängdes.

I februari 2017, efter ungefär två och ett halvt år på myndigheten, fick hon till slut beskedet om att hon skulle bli fast anställd. Då infann sig en enorm lättnad.

– Då hade jag totalt över elva år bakom mig som antingen vikarie eller visstids­anställd. En fast anställning innebär en stor trygghet och gör att allt blir lättare.

Linda Holm Jarlemyr har fått en ny tjänst och arbetar i dag som studiestödsutredare. Hon har vidareutbildat sig och ska framöver jobba mer med överklagandeärenden.

– Det är så skönt att slippa den stressen som hela tiden låg över mig tidigare, att inte längre behöva ha ett slutdatum att förhålla sig till och inte veta vad som händer efter det, säger hon.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA