Kalle Kniivilä är journalist och författare till flera böcker om Ryssland. Den senaste, Putins värsta fiende, om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, kom ut förra året.
Bild: Ingemar D Kristiansen
Kalle Kniivilä är journalist och författare till flera böcker om Ryssland. Den senaste, Putins värsta fiende, om oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, kom ut förra året.

Kalle Kniivilä: Krig är fred och svart är vitt i Ryssland

KRÖNIKA2022-03-23
Av:  Kalle Kniivilä

Vi kan inget göra. Det är vad många ryssar svarar om de får en fråga om kriget i Ukraina.

Helt sant är det inte. Med tanke på de stora riskerna är det ändå rätt så många ryssar som har gått ut och demonstrerat mot kriget – men den som blir gripen flera gånger riskerar inte bara misshandel utan även ett långt fängelsestraff. Många regimkritiska ryssar har redan lämnat landet, medan andra känner sig tvingade att tiga.

Sedan kriget inleddes den 24 februari har förnuftets röst helt tystats i Ryssland. De fåtaliga redaktionellt oberoende medierna har stängts eller blockerats av myndigheterna. Kriget får inte kallas för krig, och att sprida information som inte följer den officiella berättelsen är ett brott som kan straffas med upp till 15 år i fängelse.

Det som finns kvar är propagandamegafonerna. I den ryska tv-rutan är det Ryssland som omringas och hotas av det onda väst. Den ”militära specialoperationen” i Ukraina handlar om att befria och demokratisera landet som nu är en nazistisk diktatur. Som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sade: ”Vi har inte angripit Ukraina.”

Krig är fred och svart är vitt i den ryska propagandan. Ändå går den hem hos förvånansvärt många i Ryssland, av olika anledningar.

En stor del av den ryska befolkningen har under många år fått sin världsbild serverad av de statsstyrda tv-kanalerna – som övertygat dem om att västvärlden är dekadent och pervers, att väst vill förstöra Ryssland som står upp för traditionella kristna familjevärden, att väst vill förnedra Ryssland som försöker återta sin rättmätiga plats i världen.

Det är naturligtvis alltid lättast att följa den officiella linjen och tycka som alla andra – särskilt när avvikande åsikter snabbt kan leda till problem av olika slag.

Vladimir Putin har under sina drygt tjugo år vid makten skickligt utnyttjat den kollektiva ryska känslan av förnedring efter Sovjetunionens sönderfall, men det är uppenbart att han även själv lider av samma imperiesyndrom: Rysslands stormaktsstatus måste återskapas, kosta vad det kosta vill.

Erövringen av Krimhalvön 2014 ledde till kollektiv eufori och kraftigt stärkt stöd för Vladimir Putin. Kriget i Ukraina verkar mer ha tagits emot med resignation – men det är USA och Nato som bär skulden och kriget är berättigat, anser en klar majoritet av ryssarna, enligt flera opinionsundersökningar.

Den officiella berättelsen är att de sanktioner som nu drabbar Ryssland är orättvisa och olagliga. Nästan som en krigsförklaring, säger Vladimir Putin själv. De leder bara till att folk kommer att ogilla väst ännu mer, menar en rysk bekant – och tillägger att det är orealistiskt att tro att folk ska gå ut för att protestera mot kriget:

– Man vill inte delta i protester när landet är under attack utifrån.

Svart är vitt och krig är fred.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA