Groteskerier i längsta laget

KULTUR: FILM OCH DVD2016-11-01
Filmspalten rör sig denna gång vigt över världen med verk från Sverige, Argentina, Belgien, Spanien – och från ett alldeles eget humoruniversum, bebott av en debil duo kallad:
Av:  Fredrik Sahlin
  • Morran & Tobias. Det började som en sketch, sedan kom webbserien som tog sig vidare till SVTs tablå och nu har alltså Johan Rheborgs och Robert Gustafssons burleska skapelse kravlat sig upp på duken. Kritiserad av några men hyllad och framförallt reciterad av många fler (»Det draaar«). Här har man skruvat upp groteskerierna ytterligare ett snäpp, och visst är det underhållande, men absolut inte i alla de 99 minuterna. En sådan här galenskap avnjutes trots allt bäst i små portioner. (Bio 28/10)
  • Paulina. Titelfiguren är en ung begåvad jurist som har framtiden för sig i Buenos Aires men väljer att jobba med utsatta på landsbygden. Efter att hon blivit våldtagen av ett gäng som kommer från den grupp hon vill hjälpa, sätts hennes övertygelse på prov. Ja, det låter dumt och plumpt när man ska beskriva det i en mening, men det här är ett intressant drama om moral, rättvisa och perspektiv – mer så än ett drabbande drama. (Bio 4/11)
  • Upp i det blå. Skaparna av svängiga barnprogram som Höjdarna och Allram Eest har knåpat ihop en fantasifull sak om en liten tjej som ska på ponny­läger men i stället hamnar på en soptipp bebodd av några ljusskygga typer, spelade av Adam Lundgren och ett gäng pille­mariska muppar. Den halvgalna intrigen är barnvänligt spännande, och håller kanske inte Nobelhöjd, men är kryddad med tillräckligt många sköna oneliners för att underhålla även medföljande föräldrar. (Bio 21/10)
  • Julieta är Pedro Almodóvars mest återhållna film hittills. Långt från åttio- och nittiotalens passionsdramer och noll­noll­talets mer nedtonade men ändå emotionellt svulstiga skrönor, hittar vi här en förvånansvärt lågmäld skapelse om kärlek, åldrande och föräldraskap. Men likväl välberättad och engagerande. Han har ju en mycket hög lägstanivå, den gode spanjoren. (Bio 21/10)
  • Ardennerna. En belgisk, hårdkokt och ju längre filmen lider allt mer skruvad Kain & Abel-thriller om två bröder, och om ett rån som går snett. Bitvis traditionellt, bitvis i det närmaste surrealistiskt, men oavbrutet spännande. (Dvd/Vod 31/10)


Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.