Alexander Armiento, chefredaktör för Publikt.
Alexander Armiento, chefredaktör för Publikt.

Utmaningarna måste hanteras med kunskap och resurser

LEDARE2020-09-02

Nu har Sverige levt med coronaviruset i snart ett halvår och ingenting tyder på att allt kommer att återgå till det vanliga än på länge. Över 5 000 personer har dött i covid-19 och många fler har blivit svårt sjuka.

De ekonomiska konsekvenserna av ­pandemin är enorma och mycket stora summor betalas nu ut från statskassan i syfte att försöka rädda företag och ­offentliga verksamheter från ekonomisk ruin. Till slut fick också myndigheter som Luftfartsverket, Sjöfartsverket och de statliga museerna ett statligt stöd för att kompensera för uteblivna intäkter. Men bidragen kommer inte att rädda alla jobb – varslen och uppsägningarna fortsätter. Arbetsförmedlingen ser en extrem arbetsbelastning framför sig.

Krisens efterverkningar kommer att synas under lång tid framöver.

Samtidigt som människor fortfarande insjuknar tas dock steg för att åter öppna upp samhället. Flyg börjar gå, tåg fylls, museer öppnar. Det ger hopp – men skapar också oro bland anställda som nu åter ska möta stora mängder människor på nära håll varje dag. Det är viktigt att arbets­givarna tar arbetsmiljöfrågorna på allvar och gör allt som krävs för att skydda sina medarbetare. Det behövs både utbildning, genomtänkta rutiner och lämplig utrustning för att anställda ska kunna vara trygga på jobbet.

För många tjänstemän väntar dock ­ingen förändring de närmaste månaderna – Folkhälsomyndighetens rekommendation är att alla som kan arbetar hemifrån under hösten. Det innebär helt andra arbetsmiljörisker. Många blir stillasittande och får fysiska krämpor av ergonomiskt bristfälliga hemarbetsplatser. Och även om det finns de som trivs med att ha fått möjlighet att arbeta hemifrån i större omfattning kan andra uppleva att stödet från kolleger och chefer blir sämre. De som redan har problem med psykisk ohälsa eller missbruk är särskilt utsatta.

Därför ställer omställningen på våra arbetsplatser stora krav på ledarskapet. Det är viktigt att chefer får den kunskap och de förutsättningar de behöver för att kunna stötta sina medarbetare, och att arbetsgivarna lägger extra stor vikt vid det systematiska arbetsmiljöarbetet. Annars riskerar coronapandemin att följas av en våg av annan ohälsa på våra arbetsplatser.

Samtidigt kan inte andra viktiga arbetsuppgifter läggas åt sidan i väntan på att vi blir av med viruset. Den offentliga sektorn måste kunna ge människor stöd och service, upprätthålla rättsstaten, samla och sprida kunskap, utföra tillsyn och mycket mer – även i dessa tider. Coronakrisen kan inte tillåtas leda till att viktiga statliga verksamheter drabbas av hårda sparbeting. Tvärtom måste de få resurser som gör det möjligt att hantera den utmaning de står inför.

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA