Anställda riskerar uppsägning i omorganisation

SKOGSSTYRELSEN2022-04-20

Företrädare för ST inom Skogsstyrelsen är kritiska mot hur arbetsgivaren hanterat en omorganisation vid myndighetens kontor i Växjö. Fyra medarbetare riskerar uppsägning om de inte flyttar med till Jönköping. Facket tycker att arbetsgivaren agerat utan hänsyn och att processen skötts dåligt.

I början av september i fjol beslutade Skogsstyrelsen om en organisationsförändring som påverkade åtta anställda vid kontoret i Växjö. Gruppen har framför allt hanterat avverkningsanmälningar som skickas in till myndigheten för granskning, men har även tagit hand om andra administrativa uppgifter. 

Två av de anställda – som har arbetat med ekonomiska stöd – flyttades omgående över till en annan enhet på samma kontor. 

De övriga sex, som främst arbetat med att hantera avverkningsanmälningar, informerades om att deras uppgifter från och med januari skulle flyttas över till kontoret i Jönköping. Datumet har efter att beslutet fattades sedan skjutits fram, först till 31 maj och därefter till 1 oktober i år.

Två av dem har visstidsanställningar som avslutas till sommaren. De övriga fyra, som är tillsvidareanställda, erbjöds en fortsatt anställning i Jönköping. De fick veta att om de valde att inte följa med skulle de i stället varslas och sägas upp.

I dagsläget ser dock ingen av de fyra berörda personerna ut att följa med. Arbetet i Jönköping kommer enligt arbetsgivaren att innebära heltid på plats på kontoret, som ligger omkring tolv mil från Växjö. Ingen av de fyra medarbetarna har lust att flytta. De har jobbat på distans under pandemin och undrar nu varför det inte är möjligt att fortsätta med det.

ST-avdelningen inom Skogsstyrelsen är kritisk till hur arbetsgivaren hanterat frågan. Missnöjet handlar framför allt om hur processen har skötts och hur de anställda behandlats, men även om att förändringen inte samverkades innan beslutet fattades, berättar Anna-Stina Duerden som är ordförande för ST inom Skogsstyrelsen i sektion Syd.

– Det värsta är att man väljer den här vägen trots att det finns andra lösningar som skulle få mindre konsekvenser för medarbetarna. Den som har jobbat längst har varit här i över 40 år och närmar sig pension. Man förväntar sig mer av en statlig myndighet, säger hon.

Även Magnus Fürst, som är ordförande för den ST-sektion där kontoret i Jönköping och serviceenheten ingår, och som också varit involverad i processen, är besviken på hur arbetsgivaren hanterat frågan. 

– Det här har verkligen inte skötts på ett bra sätt. Det är väldigt svårt att förstå arbetsgivarens skäl till att de anställda måste vara fysiskt på plats i Jönköping, därför anser jag att det här i praktiken handlar om en uppsägning, säger han.

Enligt ST har ett av argumenten som Skogsstyrelsen fört fram handlat om att förändringen görs av hänsyn till de anställda. Myndigheten menar att antalet avverkningsanmälningar som hanteras manuellt kommer att minska, vilket skulle medföra uppsägningar på grund av arbetsbrist. 

ST hävdar dock att en sådan minskning inte skulle påverka personalen i Växjö. Eftersom två av de anställda är nära pension anser facket att personalen naturligt kommer att minska i en snabbare takt än de avverkningsanmälningar som kräver manuell hantering. 

Även från skyddsorganisationen finns missnöje med hur arbetsgivaren hanterat omorganisationen, berättar huvudskyddsombudet Marita Johnsson. Inför beslutet fick varken hon eller de lokala skyddsombuden någon information om vad som var på gång. Någon riskbedömning gjordes inte heller.

– Det ser jag som väldigt allvarligt, när det är en så stor förändring som ska göras. Jag blev väldigt upprörd och besviken när jag fick veta att de inte informerat oss eller låtit oss bevaka det här så att det gick rätt till, säger hon. 

Marita Johnsson fick hjälp av ST med att driva en tvist kring skyddsorganisationens inflytande. Efter att problemen diskuterats upplever hon att dialogen med arbetsgivaren fungerat bättre, även om man fortfarande inte är överens om sakfrågorna.

Tvisten slutade med en förlikning, men Marita Johnsson anser fortfarande att arbetsgivaren gjorde fel i det inledande skedet.

– Jag kan fortfarande inte förstå hur man har hanterat detta. Arbetsgivaren har bestämt sig för en linje och sedan hållit fast vid den stenhårt och inte velat ge vika någonting.

Sedan beslutet fattades har fack och arbetsgivare förhandlat om frågan, men utan att komma överens. ST inom Skogsstyrelsen har försökt att lyfta fram alternativa lösningar.

– Vi har ett samverkansavtal. Men ändå väljer arbetsgivaren MBL för hela omorganisationen. De anser att det handlar om omplacering av medarbetare och valde därför att göra så. Men frågan är mycket större och här hade vi tillsammans kunnat komma fram till en annan lösning, säger Anna-Stina Duerden. 

Under hösten 2021 begärde ST in en oberoende arbetstagarkonsult för att granska omorganisationen och analysera vad den skulle innebära. 

I rapporten konstaterar konsulten att arbetsgivarens lösning skulle kunna leda till problem och en försämrad kvalitet i ärendehanteringen. Konsulten förordade därför en lösning med fortsatt distansarbete och noterade även att det skulle vara moraliskt tveksamt att säga upp de anställda med tanke på anställningstid och ålder. Men enligt ST har arbetsgivaren valt att strunta i slutsatserna.

– Man hade kunnat göra det här på ett mycket bättre och mer schyst sätt. Arbetsgivaren fattade beslutet först och vägrar nu att backa, även om arbetstagarkonsulten varit tydlig med vad man kunnat göra annorlunda och bättre. Det är ovärdigt en statlig myndighet, speciellt när det drabbar medarbetare på det här sättet, säger Anna-Stina Duerden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Skogsstyrelsen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA