Annons:

Åtal väcks för mångmiljonbluff mot CSN

CENTRALA STUDIESTÖDSNÄMNDEN2023-05-24

Totalt 48 personer som misstänks ha deltagit i ett omfattande bedrägeri riktat mot Centrala studiestödsnämnden, CSN, har åtalats för bidragsbrott respektive grovt bidragsbrott, rapporterar Radio Kronoberg. Enligt CSN har de felaktigt fått nästan 15 miljoner kronor i studiestöd.

En anställd på Markaryds kommun skrev under sommaren 2021 in ett femtiotal personer vid kommunens vuxenutbildning, som aldrig haft för avsikt att gå någon utbildning. De falska uppgifterna har lett till att Centrala studiestödsnämnden felaktigt betalat ut studiestöd med nästan 15 miljoner kronor.

”Vi tycker naturligtvis att det är väldigt allvarligt. I det här fallet är det ju omfattande utbetalningar som har gått ut fel, och det är så klart någon form av organisation bakom det”, säger Charlotta Hansen, som arbetar på CSN med att motverka bidragsbrott, till lokalradion.

De åtalade har genom bluffen kommit över summor från 22 000 till över 600 000 kronor. Enligt åklagarens uppgifter till radion har härvan varit omfattande, då den pågått under en längre tid och de misstänkta varit spridda över landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA