Enligt domen tog mannen bilder av övervakningsskärmen i samband med att den omhändertagna kvinnan självmant visade brösten för polispatrullen. Under en personalfest på kvällen samma dygn informerade en av mannens kolleger sin chef om händelsen.
Bild: Mostphotos
Enligt domen tog mannen bilder av övervakningsskärmen i samband med att den omhändertagna kvinnan självmant visade brösten för polispatrullen. Under en personalfest på kvällen samma dygn informerade en av mannens kolleger sin chef om händelsen.

Döms för att ha fotat halvnaken kvinna

POLISEN2020-03-13
En polisanställd som fotograferade sin övervakningsskärm när en omhändertagen kvinna visade brösten döms till dagsböter.

Mannen arbetade vid tillfället som arrestvakt i Västra Sverige. En natt i september förra året hade han som uppgift att på skärmar följa övervakningskamerorna i arrestens garage.

Den aktuella natten anlände en polispatrull med en omhändertagen kvinna, som självmant visade brösten för polispatrullen, enligt domen. Rätten skriver att mannen då tog bilder av övervakningsskärmen med sin telefon.

Mannen har efter det inträffade visat upp bilderna i sin mobil för en kollega på en personalfest, som  då informerade sin chef, enligt domen.

Chefen anmälde händelsen och mannens telefon beslagtogs. Två bilder av kvinnan hittades i den. Av utredningen framgår att mannen visat bilderna för ytterligare minst en kollega.

I förhör uppgav mannen att han tagit bilderna för "prata av sig" med en kollega, och att han trodde att bilderna var raderade, vilket de inte var enligt protokollet.

Han erkände gärningen och tilldelades ett strafföreläggande om olaga avbildning av skyddsobjekt. Av föreläggandet framgår att han får betala böter på totalt 2 000 kronor samt 800 kronor till Brottsofferfonden. Mannen var timanställd och arbetar inte längre inom Polisen.

Enligt förundersökningsprotokollet anmäldes han även för tjänstefel, sexuellt ofredande och kränkande fotografering, vilket han inte dömdes för.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.