Fem lärosäten får extra pengar till vårdutbildning

HÖGSKOLAN2022-08-30

Regeringen fördelar tjugo miljoner kronor till fem olika lärosäten för att bedriva decentraliserad vårdutbildning. Syftet är att göra utbildningen tillgänglig för studenter i hela landet.

Umeå universitet, Karlstads universitet, Mittuniversitetet, Högskolan Väst och Stiftelsen Högskolan i Jönköping får dela på de 20 miljoner kronor som regeringen i budgetpropositionen reserverade för decentraliserad vårdutbildning.

För att utbildningen ska vara tillgänglig för studenter i hela landet kan utbildningen eller delar av den bedrivas på flera orter, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det kan innebära ökade kostnader, särskilt om avstånden är stora.

”Vårdens personal behöver fler kollegor och vi vet att när utbildning blir tillgängligt på fler platser kan det bidra till att underlätta rekryteringen i län som har svårt att hitta personal. Med satsningen möjliggör vi för fler att utbilda sig till bland annat sjuksköterska eller specialistsjuksköterska på fler orter”, framhåller socialminister Lena Hallengren, S, i pressmeddelandet.

Fördelning av medel för 2022  

Umeå universitet får 8,5 miljoner kronor för distansutbildning till biomedicinsk analytiker, sjuksköterska, barnmorska och specialistsjuksköterska

Karlstads universitet får en miljon kronor för distansutbildning till biomedicinsk analytiker och specialistsjuksköterska

Mittuniversitetet får 3,5 miljoner kronor för sjuksköterskeutbildning på distans

Högskolan Väst får en miljon kronor för sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildning på distans

Högskolan i Jönköping får sex miljoner kronor för distansutbildning till biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, sjuksköterska och specialistsjuksköterska

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA