Fem lärosäten får extra pengar till vårdutbildning

HÖGSKOLAN2022-08-30
Regeringen fördelar tjugo miljoner kronor till fem olika lärosäten för att bedriva decentraliserad vårdutbildning. Syftet är att göra utbildningen tillgänglig för studenter i hela landet.

Umeå universitet, Karlstads universitet, Mittuniversitetet, Högskolan Väst och Stiftelsen Högskolan i Jönköping får dela på de 20 miljoner kronor som regeringen i budgetpropositionen reserverade för decentraliserad vårdutbildning.

För att utbildningen ska vara tillgänglig för studenter i hela landet kan utbildningen eller delar av den bedrivas på flera orter, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det kan innebära ökade kostnader, särskilt om avstånden är stora.

”Vårdens personal behöver fler kollegor och vi vet att när utbildning blir tillgängligt på fler platser kan det bidra till att underlätta rekryteringen i län som har svårt att hitta personal. Med satsningen möjliggör vi för fler att utbilda sig till bland annat sjuksköterska eller specialistsjuksköterska på fler orter”, framhåller socialminister Lena Hallengren, S, i pressmeddelandet.

Fördelning av medel för 2022

Umeå universitet får 8,5 miljoner kronor för distansutbildning till biomedicinsk analytiker, sjuksköterska, barnmorska och specialistsjuksköterska

Karlstads universitet får en miljon kronor för distansutbildning till biomedicinsk analytiker och specialistsjuksköterska

Mittuniversitetet får 3,5 miljoner kronor för sjuksköterskeutbildning på distans

Högskolan Väst får en miljon kronor för sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildning på distans

Högskolan i Jönköping får sex miljoner kronor för distansutbildning till biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, sjuksköterska och specialistsjuksköterska

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.