Föreslår storstädning i folkbokföringen

SKATTEVERKET2021-03-24
Regeringen vill städa upp i folkbokföringen och rensa bort gamla och inaktuella samordningsnummer. I en proposition föreslås att Skatteverket ska kunna avaktivera samordningsnummer efter fem år.

Samordningsnummer tilldelas personer som inte är folkbokförda i Sverige, men som ändå befinner sig i landet under kortare tid än ett år. Numret används i stället för personnummer i kontakter med olika myndigheter och skatteinbetalning. Men systemet kan också missbrukas, konstaterar regeringen.

”En felaktig folkbokföring kan vara grunden till en lång rad fusk med våra välfärdssystem. Det handlar om att tillskansa sig olika former av bidrag, till exempel bostadsbidrag”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till TT.

Enligt TT finns totalt mer än 900 000 samordningsnummer. Om regeringen får igenom sitt förslag kommer närmare 695 000 av dem att avaktiveras vid årsskiftet. Den föreslagna gränsen är att samordningsnummer som är äldre än fem år ska avaktiveras, om inte en myndighet eller personen själv begär att förnya det.

Regeringen föreslår också att den som har ett samordningsnummer ska bli skyldig att ange sin nya adress vid flytt. Kommuner och myndigheter blir skyldiga att kontakta Skatteverket vid misstanke om felaktigheter.

”Vi bryter en del sekretessbestämmelser som har funnits tidigare, men det är alltid en avvägning mellan personlig integritet och brottsbekämpning, och här gör vi nu en annan bedömning av behovet av brottsbekämpning”, säger Magdalena Andersson till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.