Förlorade sjukbidrag på fritidsuppdrag

JURIDIK2006-01-23

Om man kan ha föreningsuppdrag och eget företag vid sidan om deltidsjobbet har man inte nersatt arbetsförmåga. Det slår Regeringsrätten fast i en dom som ger Försäkringskassan rätt.

En kvinnlig förskollärare från Göteborg har under många år haft svåra ledproblem. Efter en period som helt sjukskriven har hon successivt ökat sin arbetstid och sedan 1996 har hon haft en fjärdedels sjukbidrag.

Vid sidan om deltidsarbetet har hon under många år varit sekreterare i sin bostadsrättsförening. Uppdraget har gett 10 000 kronor per år i extra inkomst. 2001 åtog hon sig också att fungera som vice värd mot en ersättning av 17 000 kronor per år. Samtidigt startade hon ett eget företag inom friskvård för att under ett par helger per år undervisa i Qigong.

Därför beslutade Försäkringskassan 2002 att dra in hennes sjukbidrag, eftersom de extra sysslor hon hade visade att arbetsförmågan inte var nedsatt. Men när kvinnan överklagade fick hon rätt både i länsrätten och i kammarrätten. Domstolarna ansåg att även en person med nedsatt arbetsförmåga skulle kunna ha den här typen av bisysslor på sin fritid.

Men Regeringsrätten går på Försäkringskassans linje. Den som har så omfattande bisysslor kan inte anses ha sin arbetsförmåga nedsatt med minst 25 procent, fastslår domstolen.

Kvinnan blir inte återbetalningsskyldig för de år hon uppburit sjukbidrag. Inte heller krävs hon på rättegångskostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA