Fortfarande svårt rekrytera inom staten

ARBETSMARKNAD2019-02-07
Trots att det finns tecken på en inbromsning i konjunkturen har arbetskraftsbristen inom staten ökat under hösten jämfört med våren 2018. Det visar Arbetsgivarverkets nya konjunkturbarometer.

Tre av fyra av Arbetsgivarverkets medlemmar uppger att de under hösten haft brist på kompetens i samband med rekryteringar. Jämfört med vårens undersökning har det skett en svag ökning, samtidigt som arbetskraftsbristen inom staten har minskat med åtta procentenheter jämfört motsvarande period förra året.

”Bristen på kompetens inom staten är inte unik, utan svensk arbetsmarknad är fortfarande generellt sett mycket stark och hela arbetsmarknaden präglas av brist på framförallt högutbildad arbetskraft. Tendenserna till försvagad konjunktur har inte dämpat bristen under hösten”, kommenterar chefsekonomen Roger Vilhelmsson i ett pressmeddelande.

I höstens undersökning ökar bristen på it-personal inom staten, framför allt för systemutvecklare. Sex av tio av de medlemmar som rapporterar brist gör det just inom området systemutveckling. Samtidigt ökar också bristen på chefer med personalansvar, där 23 procent av medlemmarna rapporterat brist.

”För myndigheter med stor påverkan är naturligtvis bristen besvärlig, men generellt sett verkar myndigheterna kunna hantera bristproblematiken på ett bra sätt. En möjlig hypotes kan vara att flera år med hög brist lärt verksamheterna att anpassa sig efter denna förutsättning”, konstaterar utredaren Anna Araskog.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.