Aktuell statistik från Arbetsgivarverket visar att den genomsnittliga löneskillnaden mellan kvinnor och män i staten minskade med 0,4 procentenheter under 2022. Löneskillnaden är nu 4,0 procent, när deltidslöner räknats upp till heltid.
Det går att se en positiv utveckling på flera områden när det gäller de statligt anställdas arbetsmiljö under pandemin, visar en sammanställning som Arbetsgivarverket gjort av svaren i en stor arbetsmiljöundersökning. Men samtidigt har andelen statsanställda som har nack- och ryggsmärtor har ökat.
De statliga arbetsgivarna har inte haft så svårt att rekrytera medarbetare som i år sedan Arbetsgivarverket började publicera sin kompetensbarometer för 25 år sedan. Undersökningen visar också att det blivit svårare att behålla personal.
Arbetsgivarverket får regeringens uppdrag att kartlägga hur statliga myndigheter valt att placera sin personal och sina ledningsfunktioner under åren 2018–2020.
Ett förbättrat läge på arbetsmarknaden och ökad efterfrågan på arbetskraft gör att bristen på it-kompetens återigen ökar inom staten, enligt Arbetsgivarverkets kompetensbarometer.
Enligt statistik som redovisas av Arbetsgivarverket uppgick löneutvecklingen inom staten till 2,2 procent under 2021. Det innebär att det inte blev någon reallöneökning. Lönerna ökade mer för kvinnor än för män.
Reglerna om tjänsteställe har lett till en hel del frågor om vad som gäller vid distansarbete, vilket fått Skatteverket att gå ut med ett förtydligande. I det slår myndigheten fast att en anställd som har tillgång till en arbetsplats i arbetsgivarens lokaler också har sitt tjänsteställe där om inte annat är avtalat.
Det är varje enskild myndighet och dess verksamheter som måste bedöma vilka möjligheter det finns till distansarbete efter pandemin, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.
Statliga myndigheter har återigen svårare att rekrytera rätt kompetens, enligt Arbetsgivarverkets kompetensbarometer. Undersökningen visar också att uppsägningarna inom staten har ökat.
Arbetsgivarverket ska öka sitt stöd till utveckling av tillitsbaserad ledning och styrning i staten. Satsningen inleds med en serie seminarier under hösten.
Enligt Arbetsgivarverkets årliga redovisning till regeringen anmäldes 4 793 arbetsplatsolyckor hos de statliga arbetsgivarna under 2020. Det innebar en minskning med sex procent jämfört med föregående år.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män i den statliga sektorn minskade förra året med 0,2 procentenheter. Kvinnor i staten har fem procent lägre lön än männen, enligt ny statistik från Arbetsgivarverket.
Efterfrågan på olika kompetenskombinationer, särskilt sådana där it-kompetens ingår, kommer att öka i staten, förutspår Arbetsgivarverket i en ny rapport.
Sex av tio statsanställda distansarbetade i april, visar statistik från Arbetsgivarverket. Sedan myndigheten började rapportera siffrorna vid årsskiftet är andelen som jobbar hemifrån i stort sett oförändrad.