Ann Follin blir ny generaldirektör för Arbetsgivarverket. Hon kommer närmast från tjänsten som överintendent och myndighetschef för Statens museer för världskultur.
Arbetsgivarverket riktar kritik mot ett utredningsförslag om hur EUs lönetransparensdirektiv ska implementeras i Sverige. Tillämpningen av direktivet riskerar att leda till en mer sammanpressad lönestruktur och att löneprinciper som parterna kommit överens om kan komma att ifrågasättas av EU-domstolen, skriver arbetsgivarorganisationen i sitt remissvar.
Regeringens budgetförslag innebär en viss ljusning för myndigheterna, anser Arbetsgivarverket. Men den generella besparing på myndigheternas förvaltningsanslag som gjordes 2024 har en fortsatt effekt, eftersom myndigheternas budgetuppräkningar sker från en lägre nivå, konstaterar Arbetsgivarverket.
Trots den svaga arbetsmarknaden rapporterar de statliga arbetsgivarna en ökande brist på kompetens vid rekrytering. ”Bristen inom vissa områden är strukturell och beror framför allt på en underliggande matchningsproblematik”, konstaterar Arbetsgivarverkets chefsekonom Roger Vilhelmsson.
Reallönerna inom staten minskade under 2023 för andra året i rad, konstaterar Arbetsgivarverket utifrån ny statistik om löneutvecklingen på det statliga området. När hänsyn tagits till inflationen blev den reala löneutvecklingen för statsanställda minus 6 procent.
Den så kallade ovägda löneskillnaden mellan kvinnor och män i staten ökade under 2023 med 0,1 procentenhet till 4,8 procent, enligt Arbetsgivarverkets statistik. Det är ett trendbrott, efter nästan tio år av minskning.
En majoritet byter sektor när de avslutar en statlig tjänst. På Trafikverket går endast 10 procent till en annan myndighet, visar den myndighetsvisa statistik som Publikt tagit del av. Men Matthias Roswall, enhetschef med ansvar för kompetensförsörjning, upplever ändå inte konkurrensen från den privata sektorn som ett stort problem för myndigheten.
Arbetsgivarverket kodade cirka 2 000 kvinnor som män i sitt statistiska underlag och drog felaktigt slutsatsen att de genomsnittliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor i staten minskade 2022. I själva verket skedde ingen förändring alls under året. ”Det är olyckligt, men det justerar vi nu”, säger Arbetsgivarverkets statistikchef Anders Stålsby.
Regeringen ger Arbetsgivarverket i uppdrag att stödja myndigheternas arbete mot hot, våld och trakasserier mot statsanställda. ”Att känna sig trygg på jobbet är en förutsättning för att upprätthålla en rättssäker förvaltning”, kommenterar civilminister Erik Slottner, KD, uppdraget i ett pressmeddelande.
Regeringskansliets direktiv om att de opolitiska tjänstemän som jobbar med att genomföra Tidöavtalet ska få större lönehöjningar förvånar även Arbetsgivarverket. ”Det öppnar upp för misstolkningar”, säger förhandlingschefen Anna Falck till Dagens Nyheter.
Den herrklocka som statsanställda kan välja efter 30 års trogen tjänst har varit dyrare än dammodellen – en prisskillnad som kritiserats av ST. Nu kan guldklockorna snart få samma värde, enligt Arbetsgivarverket. ”Det är symboliskt viktigt”, säger kommunikationschefen Lars Andrén.