Annons:

Arbetsgivarverket ser lägre uppskrivningar som utmanande

STATSBUDGETEN2025-04-16

Den lägre nivån på uppräkningen av förvaltningsanslagen inför nästa år kommer att innebära en utmaning för myndigheterna, konstaterar Arbetsgivarverket i en analys av vårändringsbudgeten. ”Det kommer krävas ett ökat fokus på kostnadskontroll för de statliga arbetsgivarna”, konstaterar chefsekonomen Roger Vilhelmsson.

I vårpropositionen fastställs hur stor den automatiska uppräkningen av förvaltningsanslagen blir 2026. Den så kallade pris- och löneomräkningen, PLO, anger hur mycket myndigheternas förvaltningsanslag ska räknas upp för kommande år. I omräkningen görs avdrag för en tänkt förbättring av produktiviteten, baserat på historiska data om produktivitetsutvecklingen i privat tjänstesektor.

För en genomsnittlig myndighet innebär den nu aviserade uppräkningen enligt Arbetsgivarverket att anslaget nästa år ökar med 1,92 procent. Det är mindre än för 2025, då ökningen var 3,21 procent.

Det kommer att bli utmanande för myndigheterna, skriver Arbetsgivarverket, eftersom förvaltningskostnaderna enligt prognoserna i genomsnitt väntas öka med cirka 3 procent nästa år.

”I år väntas anslagsuppräkningen i genomsnitt kunna matcha ökningarna i förvaltningskostnaderna. Med en lägre uppräkning kommer det krävas ett ökat fokus på kostnadskontroll för de statliga arbetsgivarna”, konstaterar Arbetsgivarverkets chefsekonom Roger Vilhelmsson i en text på myndighetens sajt.

Arbetsgivarverket lyfter också fram att regeringen föreslår att Skatteverket och Försäkringskassan ska få 60 miljoner kronor för att utreda förutsättningarna för en AI-verkstad. Den ska syfta till att öka den offentliga förvaltningens gemensamma förmåga, och till att utveckla AI-baserade lösningar på ett resurseffektivt sätt. Satsningen, som bygger på ett förslag från AI-kommissionen, välkomnas av Arbetsgivarverket.

”Förhoppningsvis leder detta till att AI ytterligare kommer kunna effektivisera statlig verksamhet. En sammanhållen utveckling av vår gemensamma AI-förmåga tror vi kan bli särskilt viktig för våra mindre medlemmar”, påpekar Roger Vilhelmsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA