Fortsatt utbyggnad av högskolan

HÖGSKOLAN2019-12-20

Enligt regeringens regleringsbrev till universitet och högskolor ska arbetet med jämställdhetsintegrering fortsätta de kommande åren, kunskapslyftet återställas och arbetet för hållbar utveckling intensifieras.

En förutsättning för att Sverige ska vara en framstående kunskaps- och forskningsnation är en väl fungerande och hållbar kompetensförsörjning, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Inom ramen för kunskapslyftet aviserar regeringen att anslaget till att bygga ut samhällsviktiga utbildningar ska öka med drygt 120 miljoner kronor i budgeten för 2021. Det gäller universitet och högskolor i hela landet och omfattar bland annat läkarutbildningar, förskole- och lärarutbildningar, samhällsbyggnadsutbildningar och ingenjörsutbildningar.

”En stor utmaning framöver är att tillgodose behovet av exempelvis lärare, läkare och andra viktiga samhällsbärande yrken på arbetsmarknaden. Regeringen ser på detta med stort allvar”, kommenterar Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

Uppdraget till högskolan att arbeta med jämställdhetsintegrering förlängs i regleringsbreven för lärosätena.

”En fjärdedel av de statligt anställda finns i högskolesektorn och det är väldigt viktigt att jämställdhetsarbetet är prioriterat då det påverkar så många anställda och hundratusentals studenter”, påpekar Matilda Ernkrans.

Eftersom universitet och högskolor utgör en stor del av de svenska myndigheterna är det avgörande att sektorn minskar sin miljöpåverkan, skriver regeringen. Därför får lärosätena ett nytt uppdrag i form av ett förstärkt redovisningskrav om hur de utvecklat sina processer för att främja hållbar utveckling, bland annat utifrån Agenda 2030.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Micke (ej verifierad) tis, 01/14/2020 - 08:47
Jämlikhet i utfall eller förutsättningar.
Gratis utbildning för samhällsnyttiga yrken är enda vägen att vända trenden.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA