JO kritiserar Skänningeanstalten

KRIMINALVÅRDEN2022-09-13

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Kriminalvården för att en intagen vägrats att göra ett allergitest för att kunna få specialkost. Enligt JO framstår anstaltens hantering som delvis nonchalant och har inte varit förenlig med fängelselagen. 

En intagen vid Skänningeanstalten påstod att han var allergisk mot bland annat vissa typer av fisk. Han önskade därför specialkost. Eftersom han aldrig gjort något allergitest nekades han specialkost av anstalten. När han begärde att få göra ett allergitest svarade Kriminalvårdens sjuksköterska att anstalten/sjukvården inte gör några tester och inte lämnar några intyg. Han fick rådet att undvika fisk. När mannen sökte permission för att göra ett allergitest hos den allmänna sjukvården fick han avslag.

JO konstaterar att det av Kriminalvårdens egen handbok om kök och kost framgår att utgångspunkten ska vara att den intagnes egna uppgifter om allergi är korrekta.

”Jag har naturligtvis inte någon invändning mot detta, men vill framhålla vikten av att intagna vid behov får genomgå allergiutredningar”, skriver JO Katarina Påhlsson i sitt beslut, och fortsätter: ”Jag är kritisk till att (den intagne) inte fick korrekt information. Anstaltens hantering framstår som delvis nonchalant och har enligt min mening inte varit förenlig med bestämmelserna i fängelselagen om hur intagna ska behandlas.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA