A-kassa höll unga borta från jobb

A-KASSAN2019-06-05
Ungdomar som fick tillgång till a-kassa efter avslutade studier hade på kort sikt högre arbetslöshet än de som inte kunde få a-kassa, konstaterar IFAU i en ny rapport.

Den nya rapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, bygger på en studie av närmare 60 000 ungdomar som avslutade sin gymnasieutbildning 2002–2005 och blev arbetslösa kort därefter. Under perioden 1998–2007 hade ungdomar som avslutat gymnasie- eller högskolestudier rätt till ett grundbelopp i a-kassan enligt det så kallade studerandevillkoret. Det innebar att de kunde få a-kassa sedan de fyllt 20 år om de var arbetslösa.

Studien visar att de som hade tillgång till a-kassa började jobba i lägre utsträckning än de som inte hade det. Under den första månaden som personen blev berättigad till ersättning sjönk övergången till arbete med 12,5 procent. Enligt rapporten talar inget för att tillgången till a-kassa gjorde att personen fick ett mer välbetalt arbete. Ingångslönerna skiljer sig inte åt mellan grupperna.

”Jag tittar på kortsiktiga effekter av tillgång till a-kassa och fångar bara effekterna under den första månaden. Man ska vara försiktig med att generalisera de här resultaten till hur det ser ut på längre sikt, men de ligger i linje med nationalekonomisk teori och vad man tidigare funnit”, kommenterar rapportförfattaren Mathias von Buxhoeveden studien i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.