SCBs kontor i Stockholm ligger i dag i byggnaden Garnisonen på Östermalm.
Bild: Mostphotos
SCBs kontor i Stockholm ligger i dag i byggnaden Garnisonen på Östermalm.

Kontorsytan halveras när SCB flyttar

SCB2019-01-25

Efter över 40 år i samma lokaler flyttar omkring 400 anställda på Statistiska centralbyrån i Stockholm till ett hälften så stort kontor i Solna nästa år. ”Det finns fog för att tro att arbetsmiljö och produktivitet kan komma att påverkas”, säger STs avdelningsordförande Krister Näsén.

Sedan 1970-talet har Statistiska centralbyrån, SCB, suttit i byggnaden Garnisonen i centrala Stockholm. Men nästa sommar flyttar myndigheten till ett nybyggt kontorskomplex i Solna.

Det betyder också att kontorsytan minskar, från dagens drygt 14 000 kvadratmeter till 7 000. Runt 400 anställda kommer att få byta egna rum mot en öppen kontorslösning, enligt Krister Näsén, avdelningsordförande för ST inom SCB.

– Arbetsmiljö och produktivitet kan komma att påverkas. Det är någonting som vi kommer att behöva bevaka och följa upp, säger han.

Hela organisationen, från generaldirektör och nedåt, kommer att sitta i kontorslandskap, förklarar han. SCB väljer dock inte att införa ett aktivitetsbaserat kontor.

Enligt den lokalindelning som ST har fått se kommer som mest 14 personer att sitta tillsammans. I de allra flesta fall är det mer avskärmat än så, enligt Krister Näsén.

Hyran i det nya kontoret är lägre totalt, vilket är den största anledningen till flytten, menar Krister Näsén. För att sänka hyreskostnaden i väntan på flytten ska SCB sluta hyra drygt 3 000 kvadratmeter av kontorsytan redan i vår.

– I den avdelningen som drabbas av det har vi tyvärr inga förtroendevalda men vi får försöka ha en dialog. Det är inte heller första gången vi flyttar om eller gör oss av med en del av lokalerna i det nuvarande huset, säger han.

Arbetsgivaren har också analyserat hur flytten kommer att påverka pendlingssituationen för de anställda, i och med att kontoret inte längre kommer att ligga i centrala Stockholm. Enligt Krister Näsén är restiden i snitt nära på oförändrad. När vissa får längre får andra närmare till jobbet.

Stämningen bland de anställda inför den stundande flytten beskriver Krister Näsén som relativt lugn. Han påpekar att den nuvarande lokalen är i behov av renovering och att hyran sannolikt dessutom skulle ha höjts i samband med att hyreskontraktet går ut nästa år.

– Det är svårt att vara talesperson för alla. Personligen är jag inte orolig, men självklart finns det personer som det kan bli problematiskt för. Då måste vi inom facket kommunicera det med ledningen, säger Krister Näsén.

Krister Näsén, avdelningsordförande ST inom SCB.
Bild: Elis Hoffman
Krister Näsén, avdelningsordförande ST inom SCB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SCB Flytt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA