Kostnader för utvisningar ökar kraftigt

KRIMINALVÅRDEN2020-08-10
Avsaknaden av reguljära flygförbindelser, andra länders krav på coronatester och indragna landningstillstånd har kraftigt fördyrat verksamheten kring att genomföra utvisningar, rapporterar Ekot.

Kriminalvården verkställer utvisningar både av personer som avtjänat fängelsestraff och dömts till utvisning och personer som ska avvisas efter beslut av Migrationsverket. Under 2019 utvisades mer än 1 300 personer under perioden april-juni. Under samma period i år har myndigheten bara kunnat genomföra utvisning av 372 personer. Kostnaden per utvisning har nästan tredubblats, från 56 000 kronor per person i fjol till närmare 130 000 kronor i år.

”Vi har en organisation som är dimensionerad för att köra ungefär 5 000 utvisningar på ett år och det har minskat drastiskt. Men vi har kvar personalen och personalkostnaderna, administration och planering runt omkring”, kommenterar Magnus Brusbäck, chef för Kriminalvårdens nationella transportenhet, till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.