Kraftig ökning av utbetalningar från a-kassorna

A-KASSAN2021-04-28

Under pandemin har utbetalningarna från landets a-kassor nästan fördubblats. Det visar statistisk från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som Sveriges a-kassor ställt samman.

Mellan april 2020 och mars 2021 betalades totalt 26,8 miljarder kronor ut i ersättning från a-kassorna. Det är nästan en fördubbling jämfört med ett normalt år, enligt den statistik från IAF som Sveriges a-kassor har sammanställt.

”Med siffrorna för årets första kvartal inrapporterade kan vi konstatera att den senaste tolvmånadersperioden saknar motstycke för a-kassan. Både storleken på utbetalningarna och antalet ärenden är större än på många år. Det är en direkt konsekvens av pandemins påverkan på arbetsmarknaden”, konstaterar Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Under åren 2010 till 2019 var utbetalningarna från a-kassan i genomsnitt 13,7 miljarder kronor per år. I maj 2020 höjde regeringen på grund av pandemin ersättningsnivåerna i försäkringen. I kombination med att arbetslösheten också ökade, steg de totala utbetalningarna med 95 procent jämfört med genomsnittet för de tio föregående kalenderåren.

”A-kassan och den ekonomiska trygghet som den skapar i arbetslivet är viktigare än någonsin, vilket har blivit särskilt tydligt när arbetslöshetstalen har tryckts upp av pandemin. I dag är sju av tio svenskar medlemmar i en a-kassa. Vi vill att ännu fler ska få känna tryggheten som a-kassan ger”, framhåller Tomas Eriksson.

Fakta om a-kassan

  • Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
  • Alla som har jobbat kan ha rätt till grundersättning vid arbetslöshet oavsett om du är medlem i en a-kassa eller inte.
  • Som medlem i a-kassan kan du få en högre ersättning vid arbetslöshet baserad på din tidigare inkomst.
  • I Sverige finns 25 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
  • A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter

Källa: Sveriges a-kassor

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA