Kraftig ökning av utbetalningar från a-kassorna

A-KASSAN2021-04-28
Under pandemin har utbetalningarna från landets a-kassor nästan fördubblats. Det visar statistisk från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som Sveriges a-kassor ställt samman.

Mellan april 2020 och mars 2021 betalades totalt 26,8 miljarder kronor ut i ersättning från a-kassorna. Det är nästan en fördubbling jämfört med ett normalt år, enligt den statistik från IAF som Sveriges a-kassor har sammanställt.

”Med siffrorna för årets första kvartal inrapporterade kan vi konstatera att den senaste tolvmånadersperioden saknar motstycke för a-kassan. Både storleken på utbetalningarna och antalet ärenden är större än på många år. Det är en direkt konsekvens av pandemins påverkan på arbetsmarknaden”, konstaterar Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor, i ett pressmeddelande.

Under åren 2010 till 2019 var utbetalningarna från a-kassan i genomsnitt 13,7 miljarder kronor per år. I maj 2020 höjde regeringen på grund av pandemin ersättningsnivåerna i försäkringen. I kombination med att arbetslösheten också ökade, steg de totala utbetalningarna med 95 procent jämfört med genomsnittet för de tio föregående kalenderåren.

”A-kassan och den ekonomiska trygghet som den skapar i arbetslivet är viktigare än någonsin, vilket har blivit särskilt tydligt när arbetslöshetstalen har tryckts upp av pandemin. I dag är sju av tio svenskar medlemmar i en a-kassa. Vi vill att ännu fler ska få känna tryggheten som a-kassan ger”, framhåller Tomas Eriksson.

Fakta om a-kassan

  • Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
  • Alla som har jobbat kan ha rätt till grundersättning vid arbetslöshet oavsett om du är medlem i en a-kassa eller inte.
  • Som medlem i a-kassan kan du få en högre ersättning vid arbetslöshet baserad på din tidigare inkomst.
  • I Sverige finns 25 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
  • A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter

Källa: Sveriges a-kassor

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.