Minst 48 av de 57 intagna på fängelset i Kalmar har konstaterats smittade av coronaviruset. Minst 16 ur personalen har också testat positivt för viruset, uppger STs sektionsordförande Staffan Hederberg.
Bild: Mostphotos
Minst 48 av de 57 intagna på fängelset i Kalmar har konstaterats smittade av coronaviruset. Minst 16 ur personalen har också testat positivt för viruset, uppger STs sektionsordförande Staffan Hederberg.

Lägre bemanning under coronasmitta på fängelse

KRIMINALVÅRDEN2021-01-07
De flesta av de intagna och närmare ett tjugotal ur personalen på anstalten i Kalmar har konstaterats smittade av coronaviruset. För att klara verksamheten har man gått ned på helgbemanning och lånat in personal från Västervik. ”Det här håller nog i sig ett tag till”, säger STs sektionsordförande Staffan Hederberg.

Minst 48 av de 57 intagna på fängelset i Kalmar har konstaterats smittade av coronaviruset. Enligt Staffan Hederberg, ordförande för ST inom Kriminalvården i Västervik och Kalmar, har också minst 16 av de anställda testat positivt för viruset. Ett tjugotal är för närvarande sjukskrivna.

Anstalten har gått upp i stabsläge tills vidare.

– De första fallen konstaterades strax före jul så snart borde de flesta vara färdiga rent karantänmässigt. Men det här håller nog i sig ett tag till, säger Staffan Hederberg till Publikt.

Enligt honom har anstalten gått ned på helgbemanning för tillfället, vilket innebär att man har en mindre personalstyrka på plats.

Mycket av den verksamhet som finns för de intagna på anstalten, exempelvis arbete i verkstaden, håller stängt tills vidare. De intagna får inte heller engagera sig i städning eller hjälpa till i köket.

Sedan dagen innan julafton har dessutom samtliga besök till de intagna ställts in.

”Det är klart att det påverkar våra klienter och även personalen som verkligen får slita. Det är dessutom jättesvårt att ha en uppfattning om när det kan vara över”, säger Hans Lagerlöf, anstaltschef i Kalmar, till SVT Nyheter Småland.

Att så pass många har smittats av coronaviruset kan bero på att lokalerna är gamla och trånga, vilket gör att det har varit svårt att hålla rekommenderat avstånd, uppger han. Anstalten byggdes 1852 och i höstas fattade Kriminalvården ett så kallat initieringsbeslut om att bygga en ny anstalt - eventuellt med häkte - i Kalmar kommun.

STs Staffan Hederberg har inte fått någon information om att man är på väg att avsluta stabsläget, säger han till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.