ST-medlemmen har haft olika former av tidsbegränsade anställningar på Linnéuniversitetet i flera omgångar sedan 2014.
Bild: Nisse Nillson/Linneúniversitetet
ST-medlemmen har haft olika former av tidsbegränsade anställningar på Linnéuniversitetet i flera omgångar sedan 2014.

Linnéuniversitetet stäms av ST

HÖGSKOLAN2018-10-22
ST stämmer Linnéuniversitetet inför Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att en medlem haft en tidsbegränsad anställning i sammanlagt mer än två år, och därmed har rätt till fast anställning. Arbetsgivaren håller inte med.

Enligt lagen om anställningsskydd, las, övergår en allmän visstidsanställning per automatik till en tillsvidareanställning när en arbetstagare varit anställd i sammanlagt mer än två år under en femårsperiod.

ST-medlemmen har haft olika former av tidsbegränsade anställningar på Linnéuniversitetet i flera omgångar sedan 2014.

Tvistefrågan i AD gäller hur man ska tolka ”två år” i lagtexten.

ST anser att man ska beräkna tiden utifrån att en normalmånad har 30 dagar, vilket enligt förbundet är vad las och dess förarbeten utgår från när det gäller beräkningar av olika tidsgränser. Då skulle medlemmens tidsbegränsade anställning ha gått över i en tillsvidareanställning efter 721 anställningsdagar, vilket var i maj i år.

Men arbetsgivaren håller inte med utan vill räkna på andra sätt, varav kalendermånad är ett av alternativen. Utifrån arbetsgivarens beräkningar saknas det då en eller två dagar innan anställningen går över i tillsvidareanställning.

– Universitetet försöker överutnyttja reglerna om tidsbegränsade anställningar och håller på att dribbla med antalet dagar. Det är ett problem och det är dålig personalpolitik, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.

ST anser att universitetets agerande lett till att ST-medlemmen fått ett ogiltigt avskedande.

– Man borde planera sin verksamhet och ta hand om sin personal på ett bättre sätt och i det här fallet borde personen ha fått en tillsvidareanställning, säger Veera Littmarck.

Högskolesektorn har högst andel tidsbegränsade anställningar på hela arbetsmarknaden, förklarar hon.

– Det får de anställda lida för, säger Veera Littmarck.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Adam (ej verifierad) tors, 10/25/2018 - 15:05
Häpnadsväckande! "det saknas en eller två dagar". Jag tror drar tillbaka min ansökan om studier på Linnéuniversitetet. Har man inget folkvett, respekt för sin personal och sina elever? Inom offentlig sektor brukar etik och moral vara viktiga frågor. Hos Linnéuniversitet verkar man kunna ta genvägar, slira på regler och göra allt för att utnyttja människor. Pinsamt Linné!
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.