En rapport om säkerhetsbrister i samband med avvecklingen av tågvärdar på pendeltågen i Stockholm hemlighölls under lång tid för skyddsombuden, anser ST, som nu stämmer MTR i Arbetsdomstolen. ”Det är ett grovt åsidosättande av arbetsmiljölagen”, konstaterar STs förbundsjurist Joakim Lindqvist i ett pressmeddelande.
Av de drygt hundra lokförare på MTR som stämts inför Arbetsdomstolen för sin vilda strejk i våras blir det bara tio som får stå till svars. MTR drog tillbaka stämningar för att hålla trafiken igång. ”Att man väljer ut personer slumpmässigt på det här sättet och att det bygger på att de råkar vara lediga väcker frågor kring rättssäkerhet”, säger STs ombudsman Christian Camitz till Arbetsvärlden.
Arbetsdomstolen gick på arbetsgivarens linje och beslutade att Polismyndigheten hade rätt att säga upp en MS-sjuk kvinna som arbetat i myndigheten i 20 år. Fackförbundet ST blir därmed skyldigt att betala motpartens rättegångskostnader på drygt 270 000 kronor.
En anställd som fått anpassade arbetsuppgifter på grund av sin reumatism placerades i en egen turordningskrets när Riksarkivet skulle skära ned. ST anser att det handlar om diskriminering och väljer nu att ta ärendet till Arbetsdomstolen.
En anställd på Migrationsverket förlorade sin säkerhetsklassning och blev därför erbjuden en omplacering. När den anställde tackade nej sades han upp på grund av personliga skäl. Det var fel, enligt Arbetsdomstolen, som nu ogiltigförklarat beslutet. STs förbundsjurist Joakim Lindqvist är nöjd med utfallet och tror att domen kan få stor betydelse framöver.
Arbetsdomstolen, AD, anser inte att det var en uppsägning när Stockholms universitet tog ifrån två adjunkter deras tid för forskning och kompetensutveckling. De två hade enligt AD inte genom avtal eller anställning rätt till tid för forskning och kompetensutveckling.
Polismyndighetens uppsägning av en MS-sjuk civilanställd var ett brott mot såväl lagen om anställningsskydd som diskrimineringslagen, anser ST, som stämt myndigheten inför Arbetsdomstolen.
När Polisen i höstas sade upp en MS-sjuk kvinna från sin mångåriga anställning inleddes en tvist mellan ST och arbetsgivaren. Nu har förhandlingarna avslutats i oenighet. ”Det troliga är att processen går vidare”, säger STs ombudsman Tomas Fröstberg till Publikt.
När åklagaren lade ned utredningen mot en anställd vid Arbetsförmedlingen som misstänktes ha utsatt en arbetssökande för sexuella närmanden valde myndigheten ändå att avskeda mannen. ST tog frågan till Arbetsdomstolen, som nu ger myndigheten rätt.
Svenska staten gjorde fel i behandlingen av en döv lektor, som stoppades från att få anställning vid Södertörns högskola. Det fastslår en FN-kommitté, som granskat Arbetsdomstolens och Diskrimineringsombudsmannens agerande.
Lunds universitets rektor har polisanmälts för tjänstefel, rapporterar Skånska Dagbladet. Anmälan har gjorts av en forskare vid universitetet som fick lämna sin anställning efter påstått forskningsfusk, trots en friande dom i Arbetsdomstolen.
En nyanställd medarbetare på Försäkringskassan fick sin provanställning avslutad på grund av att hans lillebror stod åtalad för narkotikabrott. Helt fel, anser ST som nu stämmer staten i Arbetsdomstolen.
När en provanställd på Sida inte fick fortsätta gav arbetsgivaren mannen inget formellt skriftligt besked, enligt STs förbundsjurist Joakim Lindqvist. Nu stämmer ST staten i Arbetsdomstolen, AD, och kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras och att mannen ska få skadestånd.
En polisanställd fick inte sitta i styrelsen för sin frus redovisningsbyrå för arbetsgivaren. Helt fel, menar ST, som nu stämmer staten i Arbetsdomstolen. ”Det finns inga som helst kopplingar mellan medlemmens arbete och hans bisyssla”, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.