Bild: Mostphotos

ST stämmer Polisen för behandling av MS-sjuk

POLISEN2021-08-09
Polismyndighetens uppsägning av en MS-sjuk civilanställd var ett brott mot såväl lagen om anställningsskydd som diskrimineringslagen, anser ST, som stämt myndigheten inför Arbetsdomstolen.

Publikt har i flera artiklar berättat om Polisens hantering av en civilanställd ST-medlem som lever med sjukdomen multipel skleros, MS. Kvinnan som varit anställd vid myndigheten i närmare tjugo år, drabbades av ett sjukdomsskov 2017, vilket försämrade hennes tillstånd. Åter på jobbet fick hon anpassade arbetsuppgifter som bland annat innebar minskad stress.

Men i september 2020 beslöt Polismyndigheten att säga upp kvinnan, bland annat med motiveringen att hon saknade förmåga att utföra arbete av betydelse för arbetsgivaren och att nedsättningen av arbetsförmågan var stadigvarande.

Varken ST eller skyddsorganisationen håller med arbetsgivaren om den bedömningen och ST har därför tagit strid för att kvinnan ska få tillbaka sin anställning. Då parterna inte kommit överens i tvisteförhandlingar har ST nu stämt Polismyndigheten inför Arbetsdomstolen och kräver att kvinnan får sammanlagt 260 000 kronor i skadestånd plus ränta.

120 000 kronor av skadeståndet gäller ersättning för brott mot lagen om anställningsskydd då det enligt ST saknas saklig grund för uppsägningen, och 140 000 kronor gäller diskrimineringsersättning för brott mot diskrimineringslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.