Den civilanställda kvinnan sägs upp från sin anställning av personliga skäl, enligt personalansvarsnämndens beslut.
Bild: Mostphotos
Den civilanställda kvinnan sägs upp från sin anställning av personliga skäl, enligt personalansvarsnämndens beslut.

MS-sjuk civilanställd sägs upp

POLISEN2020-10-08

Den civilanställda ST-medlem, som Publikt tidigare har rapporterat om, som hotats av uppsägning på grund av sin MS-sjukdom, har nu blivit uppsagd. Polisens personalansvarsnämnd anger personliga skäl som anledning i sitt beslut. ST har möjlighet att överklaga beslutet.

Kvinnan är anställd på Polisens bedrägerisektion i region väst och har jobbat inom Polisen i nära 20 år. Redan när hon anställdes levde hon med sjukdomen multipel skleros, MS. För tre år sedan fick hon ett skov och blev sämre.

Som Publikt tidigare har skrivit om kom arbetsgivaren efter en omplaceringsutredning senare fram till att det inte finns någon alternativ tjänst för kvinnan, och ärendet lämnades över till myndighetens personalansvarsnämnd.

Nu har nämnden beslutat att hon blir uppsagd från sin anställning med sex månaders uppsägningstid.

Såväl skyddsorganisationen som ST lokalt har tidigare meddelat att man inte anser att Polisen har uppfyllt sitt ansvar när det gäller rehabilitering, och att myndigheten inte heller har gjort vad som krävs när det gäller anpassningar för kvinnan.

Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i region väst, och ansvarig för rehabiliteringen framhöll i en tidigare intervju med Publikt att han anser att Polisen har följt sina rutiner. Han menar att man i tur och ordning har kontrollerat om kvinnan kan fortsätta på sin nuvarande tjänst, byta tjänst inom sektionen eller få arbete någon annanstans inom myndigheten.

”Vi måste hantera alla, oavsett åkomma, på liknande sätt. Då kan vi inte kliva utanför de riktlinjer och rutiner som finns för då blir det inte likabehandling, utan då blir det ett tyckande”, sade Magnus Lindegren till Publikt då.

STs avdelningsordförande inom Polisen, Pär Renberg, är ledamot i personalansvarsnämnden. Han var den enda som var skiljaktig till beslutet.

”Det saknas saklig grund för skiljande från anställningen enligt las. Med anledning av den sjukdomsbild som finns bör det ha kunnat göras ytterligare arbetsanpassningar, där min åsikt är att Polismyndigheten inte fullföljt sina åtaganden”, anger han enligt personalansvarsnämndens beslut.

ST har möjlighet att överklaga beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA