Fel att diskriminera döv lektor

ARBETSRÄTT2020-10-08
Svenska staten gjorde fel i behandlingen av en döv lektor, som stoppades från att få anställning vid Södertörns högskola. Det fastslår en FN-kommitté, som granskat Arbetsdomstolens och Diskrimineringsombudsmannens agerande.

Det var fel av Arbetsdomstolen, AD, att tillåta att en hörselskadad lektor diskriminerades av Södertörns högskola, anser kommittén, som har till uppgift att kontrollera hur medlemsländerna efterlever konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Avgörandet uppmärksammas av Lag & Avtal.

Södertörns högskola skulle 2016 anställa en lektor i offentlig rätt. När man bedömde de sökandes meriter fann högskolan att en person som var döv var den mest meriterade. Men enligt högskolan skulle det bli för dyrt att anpassa arbetsplatsen efter funktionsnedsättningen. Därför avbröts rekryteringen. Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämde högskolan inför AD, som kom fram till att förfarandet inte utgjorde diskriminering.

FN-kommittén riktar nu i sitt utlåtande kritik mot den statliga högskolans rekryteringsförfarande, mot DOs processföring och mot Arbetsdomstolens avgörande, skriver Lag & Avtal.

Enligt FN-kommittén kräver konventionen att medlemsstaterna bidrar med anpassningsåtgärder för personer med funktionsnedsättning. Arbetsdomstolen gjorde fel när den drog slutsatsen att åtgärderna var orimliga. Även DOs processföring kritiseras. Enligt kommittén låste sig DO till frågan om kostnaderna för teckenspråkstolk var en rimlig anpassningsåtgärd, utan att beakta andra möjliga anpassningsåtgärder, skriver tidningen.

Kommittén rekommenderar Sverige att kompensera den diskriminerade personen. Dessutom bör Sverige vidta åtgärder för att liknande diskriminering inte ska förekomma i framtiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.