Högskola stäms för diskriminering

HÖGSKOLAN2016-10-28

DO planerar att stämma Södertörns högskola inför Arbetsdomstolen, AD, för diskriminering. Högskolan avbröt rekryteringen av en döv sökande för att anpassningsåtgärderna skulle bli för dyra.

Södertörns högskola avbröt en pågående rekryteringsprocess när en döv person sökt ett jobb som lektor. Högskolan hänvisade till att kostnaderna för att anpassa arbetsplatsen till en döv sökande inte kunde anses skäliga. Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att högskolan bör ha de ekonomiska och praktiska förutsättningarna att kunna anställa mannen. Agerandet har därför enligt DO varit fråga om diskriminering i form av bristande tillgänglighet.

”Det här handlar om en stor offentlig arbetsgivare och det är därför viktigt att också vara en föregångare och inte utesluta personer med funktionsnedsättning”, kommenterar DOs processförare Johanna Nilsson i ett pressmeddelande.

Den man som sökte den utlysta tjänsten som lektor i offentlig rätt är döv. Han var enligt högskolans utvärdering den mest meriterade sökanden. I tjänsten skulle bland annat ingå att hålla i föreläsningar och seminarier, vilket skulle kräva stöd- och anpassningsåtgärder, främst i form av tolkstöd.

DO förbereder nu en stämningsansökan mot Södertörns högskola och det blir upp till AD att pröva om anpassningsåtgärderna ska anses vara skäliga eller inte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA