Lokalt anställda vid ambassader får facklig tid

REGERINGSKANSLIET2022-05-16

Efter många års diskussioner har nu ST och Regeringskansliet kommit överens om att lokalanställd ambassadpersonal ska ges möjlighet att arbeta fackligt.

Den nya överenskommelsen ger lokalanställd ambassadpersonal möjlighet att hantera fackliga frågor på arbetstid, något som tidigare inte varit möjligt. Melanie Hedlund Bjersten, som tills nyligen var ordförande för ST inom Regeringskansliet, är nöjd med överenskommelsen som till en början kommer att gälla i två år.

”Vi på ST har kämpat under många år för att arbetsgivaren Regeringskansliet ska erkänna att även de lokalt anställda ska ha fackliga rättigheter, och att vi som fackligt förtroendevalda ska kunna företräda alla våra medlemmar på Utlandsmyndigheterna. Att vi nu kommit överens är mycket glädjande för alla våra lokalanställda medlemmar på svenska beskickningar”, konstaterar hon i ett pressmeddelande.

STs ombudsman Pia Rothe är också nöjd med uppgörelsen. Likt Melanie Hedlund Bjersten är även hon inne på att frågan diskuterats länge.

– Vi har jobbat med att få till det här sedan 2014, och har länge velat att de förtroendevalda som finns ute på ambassaderna ska få jobba med sina frågor. De är ju bäst insatta i sina frågor, säger Pia Rothe.

Enligt Pia Rothe har det länge funnits en rädsla hos arbetsgivaren för vad en överenskommelse skulle innebära. Men nu har parterna nått en samsyn i frågan.

Hon tror bland annat att uppmärksamheten kring den lokalanställda personalen på ambassaderna i Kiev och Kabul under det senaste året kan ha påverkat förändringen.

– Det fanns ju ingen som kunde företräda dem, och de som hade en chans att göra det fick inte göra det på arbetstid. Det här blir så otroligt mycket smidigare för alla, och det har arbetsgivaren nu förstått, säger Pia Rothe.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Utrikes

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA