Många företag vill ansöka om korttidsarbete

TILLVÄXTVERKET2020-04-08
Tillväxtverket fick in fler än 15 000 ansökningar från företag som vill ha statligt stöd för korttidsarbete under det första dygnet som det var möjligt att ansöka. Myndighetens webbplats hade runt 100 000 besökare under samma dygn, uppger SVT.

Korttidsarbete är en del av det krispaket som regeringen har satt ihop till företag vars verksamhet påverkas av coronavirusets utbrott. Det innebär att anställda kan få gå ned i arbetstid, samtidigt som staten ersätter företaget för en stor del av kostnaden för det.

När krispaketet lanserades fick Tillväxtverket i uppdrag att sköta administrationen kring det statliga bidraget. Under tisdagen öppnade ansökningsperioden och myndigheten fick in över 15 000 ansökningar under det första dygnet, enligt SVT.

”Det har periodvis varit hårt tryck på supporten men vi jobbar hårt för att alla ska få den hjälp de behöver”, säger Tim Brooks, avdelningschef på Tillväxtverket till SVT.

Samtidigt har det redan larmats om hur reglerna kring korttidsarbete missbrukas. Enligt uppgifter till SVT har flera företag som permitterat personal samtidigt förmått dem att arbeta heltid.

”Det är helt oacceptabelt. Det här är till för att rädda företag i en djup kris, inte för bedragare”, säger finansminister Magdalena Andersson, S, till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.