Massiv protest mot högskolestiftelser

HÖGSKOLAN2013-11-29
Över tusen lärare och forskare i högskolan har undertecknat ett upprop mot utbildningsdepartementets förslag att omvandla akademiska lärosäten från myndigheter till stiftelser. Förslaget har dragits tillbaka tillfälligt, men bereds vidare i Regeringskansliet.

Regeringen har under flera år arbetat för att universitet och högskolor ska kunna ha en annan organisationsform än myndighet. Det senaste förslaget, en departementspromemoria om universitet som privata stiftelser, har dock fått mycket kritik för att vara dåligt underbyggd.

Regeringen backade, och ska utreda konsekvenserna för de anställda, studenternas rättigheter och regler för stiftelsernas ekonomiska redovisning innan man presenterar ett nytt förslag.

I en debattartikel i Dagens Nyheter hävdade 39 svenska forskare att stiftelser leder till minskad självständighet, minskat demokratiskt inflytande, minskad insyn, ökad otrygghet för de anställda och minskad akademisk frihet.

Artikeln har därefter fått spridning, och nu har över tusen forskare och lärare undertecknat det så kallade stiftelseuppropet. ”Universitetens kärnverksamheter bör förbli en gemensam, offentlig angelägenhet”, heter det i uppropet:

”Universiteten ska inte ses som enskilda företagsverksamheter, utan som avdelningar av samma intellektuella international, en universell kunskapssfär som ska förbli gemensamt ägd och kontrollerad. Öppenhetsprincipen för forsknings­resultat ska gälla. Allmän tillgänglighet ska inte underkastas avgifter eller andra ekonomiska intressen som kan hota den nyfikenhetsdrivna grundforskning som inte minst naturvetenskaperna värnar om.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.