Minister vill ha nytt behörighetsprov

HÖGSKOLAN2019-08-14
Möjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.

90 miljoner kronor har satsats på att utveckla högskoleantagningen av personer med reell kompetens under perioden 2016-2018. Men än så länge har bara några hundra antagits och påbörjat sina studier. Därför säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning, till tidningen att hon vill införa ett nytt nationellt behörighetsprov.

Ett nationellt behörighetsprov skulle innebära att antagningen samordnas för lärosätena. I dag utformar varje lärosäte själv sina egna prövningar.

”Ett behörighetsprov skulle vara ett sätt att skapa mer nationella likvärdiga möjligheter. Det skulle kunna öppna upp vägarna och kanske sänka trösklarna, för en elektriker som vill bli elingenjör, till exempel. Ett nationellt behörighetsprov har utretts och föreslagits i tillträdesutredningen. Det finns förberett och jag har ambitionen att kunna ge det stödet till våra lärosäten. Men under tiden så har lärosätena uppdraget och jag kommer att följa hur man prioriterar den här frågan strategiskt”, säger Matilda Ernkrans till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen finns ingen officiell statistik över hur de 90 miljoner kronor som anslagits har använts. Myndigheterna har inte lyckats samla in uppgifter på antalet sökande och antagna från lärosätena. Dagens Nyheter har på eget initiativ samlat in uppgifter från 20 av de statliga lärosätena. Siffrorna visar att antagningen av dem med reell kompetens varierar stort och totalt handlar det om några hundra personer. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.