Myndigheternas upphandlingar granskas

UPPHANDLING2020-02-06
För några år sedan kom krav på att myndigheter ska ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Nu ger regeringen Statskontoret i uppdrag att följa upp hur det har gått.

2017 infördes en skyldighet att ställa arbetsrättsliga villkor i offentlig upphandling. Regeringen vill nu undersöka hur myndigheterna har tagit till sig detta och har därför gett Statskontoret i uppdrag att följa upp och analysera deras arbete.

Utöver det ska Statskontoret även visa på goda exempel samt föreslå hur myndigheternas förutsättningar för att ställa krav vid upphandling kan förbättras. Uppdraget ska redovisas senast i december i år.

”Genom att myndigheter ställer arbetsrättsliga villkor i upphandlingar kan skäliga anställningsvillkor och schysst konkurrens säkerställas. Vi behöver bättre fakta om hur myndigheterna arbetar med detta så att vi kan utveckla användandet av offentlig upphandling som ett verktyg för ett mer socialt hållbart samhälle i linje med den nationella upphandlingsstrategin”, konstaterar civilminister Lena Micko, S, i ett pressmeddelande. 

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.