Myndighetskontroll av coronastöd ska följas upp

CORONA2020-06-05
Regeringen har uppdragit till Ekonomistyrningsverket, ESV, att följa upp hur myndigheterna kontrollerar användningen av de stöd som införts med anledning av coronapandemin.

För att minska smittspridningen, avlasta sjukvården och ge ekonomiskt stöd till enskilda och företag har regeringen under våren fattat beslut om ett antal åtgärder – bland annat stöd för korttidsarbete, kompensation för karensavdraget och att staten tar kostnaden för företagens sjuklöneansvar. Nu får ESV regeringens uppdrag att följa upp vilka kontrollåtgärder myndigheterna infört för att motverka överutnyttjande och felaktiga utbetalningar.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen finns det skäl att samordna myndigheternas arbete med krisstöden, eftersom förändringarna genomförts i snabb takt. Utöver att följa upp vilka åtgärder myndigheterna vidtar för att motverka överutnyttjande och felaktiga utbetalningar, ska ESV också kunna ge stöd till erfarenhetsutbyte myndigheterna emellan.

ESV ska ge Regeringskansliet fortlöpande information om sitt arbete. Senast 31 oktober 2021 ska en redogörelse för uppdraget lämnas till regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.