Övertidsuttaget är stort och bemanningen på Polisens länskommunikationscentral i Kalmar på en lägstanivå, säger Daniel Gyllander. »Läget är ansträngt. Det beror både på underbemanningen och oron och ovissheten över nedläggningen och omorganisationen«, säg
Bild: Henrik Rosenqvist
Övertidsuttaget är stort och bemanningen på Polisens länskommunikationscentral i Kalmar på en lägstanivå, säger Daniel Gyllander. »Läget är ansträngt. Det beror både på underbemanningen och oron och ovissheten över nedläggningen och omorganisationen«, säg

Oron får anställda vid Polisen att sluta

POLISEN2015-11-17

Ovissheten på de länskommunikationscentraler som ska läggas ned har lett till att anställda söker sig därifrån. »Arbets­belastningen för dem som är kvar börjar bli på gränsen till ohållbar på vissa orter«, säger STs Karin Svenning.

Ombildningen av Polisens länskommunikationscentraler till sju regionledningscentraler är det mest problematiska just nu, även om oron är stor i hela polisorganisationen, konstaterar Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen.

– Anställda slutar och de som jobbar kvar får en hög arbetsbelastning. De är minimibemannade och jobbar övertid. Vi är på gränsen för vad som är en godtagbar arbetsmiljö på länskommunikationscentralerna.

I februari stod det klart att länskommunikationscentralen i Kalmar ska läggas ned. Det har följts av en lång tid av oro för de anställda. Flera har redan slutat.

– Läget är ansträngt. Det beror både på underbemanningen och oron och ovissheten över nedläggningen och omorganisationen, säger STs sektionsordförande i Kalmar län, Daniel Gyllander.

Han säger att personalen arbetat 700 timmar övertid under sommaren.

– Ibland har passen bemannats under den så kallade säkerhetsnivån. Men det som har varit värst för medarbetarna är att de inte alltid har fått veta när de kan sluta.

Att anställa är inte aktuellt. Det tar flera månader att utbilda en operatör och länskommunikationscentralen läggs ned i april. 

Arbetsgivaren har i stället försökt möta krisen genom att ändra arbetstiderna och förlänga vissa pass till tio eller tolv timmar. Men övertidsuttaget har fortsatt efter sommaren och bemanningen är fortfarande på en lägsta­nivå, säger Daniel Gyllander.

– Situationen är uppgiven just nu. Ärligt talat vet jag inte hur arbetsgivaren tänker fylla upp hålet.

Marie Jarnerus, chef för lednings­centralen, bekräftar att det är ett svårt läge.

– Det är klart att vi vill ha en dräglig arbetssituation även under om­ställningen. Men polisområdet har fullt upp och då kan det vara svårt att få loss folk. Då blir det övertid som man får ta till.

Marie Jarnerus säger att många av dem som arbetar på länskommunikationscentralen kommer att kunna söka tjänster på det kontaktcenter som kommer att startas i Kalmar.

– I övrigt får man matcha kompetens med arbetsuppgifter som finns och är vakanta i regionen.

Polisens nya organisation

  • De länskommunikations­centraler som läggs ned är de i Dalarnas, Värmlands, Gävleborgs, Västmanlands, Jämtlands, Norrbottens, Västernorrlands, Gotlands, Kalmar, Hallands, Södermanlands och Jönköpings län.
  • Regionledningscentralerna ska finnas i de nya regionernas huvudorter: Umeå, Uppsala, Örebro, Stockholm, Göteborg, Linköping och Malmö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA