Politiker bort från högskolestyrelser

HÖGSKOLAN2006-11-07

Makten över högskolorna ska flyttas från politikerna till akademikerna. Det är andemeningen i det lagförslag den nya regeringen skickat på remiss till universitet och högskolor.

Enligt Sydsvenskan innebär regeringens förslag att högskolorna ska få ett avgörande inflytande över vilka som ska sitta i styrelsen. Av 15 styrelseledamöter ska minst 8 utses av regeringen, efter förslag från högskolan, och övriga utses av högskolan direkt.

– Högskolorna ska få ett ökat inflytande över vem som ska sitta i deras styrelser, säger Peter Honeth, statssekreterare på utbildningsdepartementet, till tidningen.

Enligt Sydsvenskan innebär det att 312 politiskt tillsatta styrelseledamöter vid Sveriges 39 universitet och högskolor förlorar sina uppdrag. I alla fall om de inte får sitta kvar på högskolans förslag.

Lagförslaget ska läggas fram för riksdagen senare i höst, och den nya ordningen ska börja gälla från den 1 mars nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA