Regeringen föreslår skattelättnad för a-kasseavgiften

A-KASSAN2022-01-28
Regeringen vill göra det billigare att vara med i a-kassan genom att återinföra en skattesubvention för avgiften från 1 juli. Enligt ett pressmeddelande ska förslaget ses som en uppmuntran att vara med i a-kassan.

Enligt regeringen ligger det i samhällets intresse att underlätta och uppmuntra fler att ansluta sig till a-kassan, eftersom det är viktigt att enskilda omfattas av ett försäkringsskydd vid arbetslöshet. Därför har regeringen överlämnat ett förslag till lagrådet att införa en skattelättnad för avgiften till a-kassan som sänker kostnaden för att vara medlem.

”A-kassan är ett skydd för människor vid arbetslöshet. Vi vill inte att trygghet för arbetstagare ska vara en kostnadsfråga. Att göra det billigare att vara med i a-kassan uppmuntrar till medlemskap och gör både arbetsmarknaden och arbetstagare tryggare. Hur viktigt det är har vi märkt inte minst under pandemin”, understryker finansminister Mikael Damberg i pressmeddelandet.

Skattelättnaden ska ges i form av en skattereduktion som innebär att 25 procent av avgiften räknas av mot medlemmens beräknade skatt. Förslaget beräknas innebära en skattesänkning på i genomsnitt 415 kr per medlem och år.

A-kassorna ska enligt förslaget lämna kontrolluppgifter om de betalda avgifterna till Skatteverket. Den enskilda medlemmen ska inte själv behöva lämna några uppgifter för att ta del av skattelättnaden. Regeringen föreslår att reformen ska införas 1 juli i år och gälla för avgifter som betalas efter 30 juni.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.