Regeringens budget äventyrar EU-kontor

FACKLIGT2006-10-23

Regeringen har föreslagit att Arbetslivsinstitutet ska läggas ner. Därmed försvinner en betydande del av finansieringen av de svenska fackens gemensamma EU-kontor.

– Det som sker i Bryssel påverkar ju arbetsrätten, arbetsmarknadspolitiken och villkoren för våra medlemmar. Till exempel tjänstedirektivet, som vi har lagt ner oerhört mycket arbete på och där vi tror att vi är på väg att få en lösning som är acceptabel, men som hade varit katastrofalt för svenska löntagare om det hade gått igenom i sitt ursprungliga skick, säger Sven Svensson, som är chef för EU-kontoret till Dagens Eko.

Arbetslivsinstitutet har bidragit med fem miljoner kronor årligen till fackföreningsrörelsen för att bevaka och informera om EU ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Kontoret i Bryssel drivs gemensamt av LO, TCO och Saco.

TCO:s ordförande Sture Nordh tycker att det finns goda skäl för staten att fortsätta finansiera fackföreningsrörelsens EU-bevakning:

– Det är ett intresse för Sverige att kunskapen om EU ökas brett bland fackligt aktiva och fackliga medlemmar. Verksamheten som drivs i Bryssel tar emot massor av människor på studiebesök och ökar kunskapen om det som sker där. Det utgör en plattform för svensk påverkan av EU, säger han till Dagens Eko.

Enligt Sture Nordh kan inte facken själva ta fram pengar för att behålla verksamheten.

Också forskningsprojektet Saltsa som drivs av Arbetslivsinstitutet, LO, TCO och Saco hotas av nerläggning. Saltsa har till uppgift att bedriva forskning om svenska och europeiska arbetslivsfrågor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA