Slut med löneavdrag för fackavgift

ST2022-11-24
Alla ST-medlemmar som betalat sin medlemsavgift genom löneavdrag vid löneutbetalningen från arbetsgivaren måste byta betalningssätt från december månad. STs ekonomichef Minna Engberg säger att förbundets kansli har beredskap för att det kan komma in många frågor om förändringen.

Fram till för några år sedan gjorde de flesta myndigheter avdrag direkt på lönen för avgiften för medlemskap i ST.  

– Men runt 2018 omförhandlade många myndigheter sina bankavtal eller bytte bank. Samtidigt bestämde de ensidigt att de inte ville fortsätta med löneavdragen, säger STs ekonomichef Minna Engberg.

Det var en stressig situation, minns hon, för facket fick bara tre månader på sig att informera medlemmarna och ställa om till andra betalningsmetoder.

– Många kände inte till hur avgiften betalades utan trodde att de hade autogiro. Vi förlorade en hel del medlemmar då, även om en del kom tillbaka senare.

Därefter har flera banker deklarerat att de slutar med löneavdrag som tjänst, och numera är det bara Nordea och Swedbank som hanterar sådana system. ST bedömde att hela modellen var på väg att försvinna, och lade upp en plan för att avveckla de löneavdrag som var kvar – för 23 000 medlemmar.

Sedan mars har information gått ut på olika sätt till de berörda medlemmarna, och i dagsläget har runt 80 procent av dem gått över till andra betalningssätt.

I december går ett meddelande ut om att inga fler löneavdrag kommer att ske, utan att man fortsättningsvis antingen får en pappersfaktura eller en digital faktura via Kivra. Fram till sista november kan man dock i stället välja autogiro eller e-faktura.

ST har inte gjort någon kalkyl över vilka möjliga medlemsförluster förändringen kan resultera i, men Minna Engberg befarar att det kan bli ett visst tapp. Hon räknar också med att det blir ett starkt tryck på medlemsregistret när många hör av sig med frågor.

– Trots att information har gått ut tror vi att många kommer att bli överraskade när fakturan landar i december. Vi bemannar för att kunna hantera de kontakterna så smidigt som möjligt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.