Åsa Johansson, STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen.
Bild: Emil Tjärnström
Åsa Johansson, STs avdelningsordförande på Arbetsförmedlingen.

ST kritiskt till att myndighetsutövning läggs ut

ARBETSFÖRMEDLINGEN2021-11-03

Arbetsförmedlingen planerar att ta in 100 personer från bemanningsföretag för att arbeta inom området personligt distansmöte. ST-avdelningen är kritisk och anser att endast myndighetsanställda ska utöva myndighetsutövning.

Enligt Arbetsförmedlingen behöver den personliga servicen på distans öka, och man anser att det går snabbare att använda bemanningsföretag än att rekrytera egen personal. Planen är att kontrakten ska löpa minst till sista december nästa år.

Det formella beslutet är inte fattat, och ST-avdelningen har deklarerat att den är oenig med ledningen. Myndigheten borde i stället anställa egen personal, om nödvändigt tidsbegränsat.

– Vi tycker att blotta ansatsen är olämplig, att lägga ut myndighetsutövning på utomstående aktörer, säger avdelningsordförande Åsa Johansson.

Facken på Arbetsförmedlingen har gemensamt ställt frågor till ledningen, bland annat i vilken mån konsulter från bemanningsföretag kommer att fatta myndighetsbeslut. Carina Göransson, avdelningschef för Personligt distansmöte, bekräftar för Publikt att de bemanningsanställda kommer att ha myndighetsutövning bland sina arbetsuppgifter.

– Det är inte exakt definierat vad de ska göra, men eftersom myndighetsutövning är en del av arbetsuppgifterna kan vi inte utesluta det.

Hon ser inga problem med det, och förklarar att kompetenskraven och den interna utbildningen för uppdraget är desamma som för egen personal.

Om en bemanningsanställd gör fel ska Arbetsförmedlingen ha en dialog med bemanningsföretaget, säger hon.

Enligt Åsa Johansson finns dock viktiga skillnader i hanteringen, som påverkar rättssäkerheten och medborgarnas förtroende för verksamheten.

– Myndighetsanställda som är jäviga, gör felaktiga slagningar, ägnar sig åt förtroendeskadlig verksamhet eller begår andra fel kan ställas till ansvar i personalansvarsnämnden. Det är en viktig del i samhällskontraktet gentemot medborgarna. Frågan om ansvarsutkrävande när det gäller bemanningsanställda är olöst.

Arbetsförmedlingen delar dock inte bilden av att frågan om ansvarsutkrävande är olöst, och hänvisar till att även bemanningsanställda kan dömas för tjänstefel om felet skett vid myndighetsutövning.

ST som förbund har länge agerat för att endast myndighetsanställda ska utöva myndighetsutövning. STs ordförande Britta Lejon understryker att den ordningen garanterar rättssäkerhet, kvalitet och kontinuitet i verksamheten.

– I det här fallet handlar det också om att hantera problemet med för lite personal. Det blir en helt galen signal till huvudmännen som beslutar om resurserna.

Avdelningsordförande Åsa Johansson ser även svårigheter för facket att driva frågor som gäller de bemanningsanställda.

– De har ju en annan arbetsgivare och är medlemmar i andra fackförbund.

Hon pekar också på att känsliga personuppgifter kommer att hanteras utanför myndigheten. Detsamma gäller alla utomstående aktörer som ska ta över matchningsuppdraget i den större reformeringen av Arbetsförmedlingen.

– Det blir betydligt fler aktörer som hanterar mycket information, och mer och mer sker digitalt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA