Arbetsförmedlingen kör över facket i frågan om konsulter

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-01-28

Arbetsförmedlingen har beslutat att ta in 100 konsulter från ett bemanningsföretag, något som ST ser allvarligt på. ”Vi är oroade över att myndigheten utarmar statstjänstemannaansvaret”, säger Johan Eklund, vice ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.

I november kunde Publikt rapportera att Arbetsförmedlingen planerade att ta in 100 konsulter från ett bemanningsföretag för att arbeta inom området personligt distansmöte. ST-avdelningen var mycket kritisk till förslaget och menade att myndigheten i stället skulle anställa egen personal.

I december hade arbetsgivare och facken central förhandling i frågan som slutade i oenighet.

– Tyvärr har arbetsgivaren valt att köra över oss och gå vidare, säger Johan Eklund och berättar att uppdraget redan ligger ute hos ett bemanningsföretag.

STs största invändning mot beslutet att icke myndighetsanställda kommer att ha myndighetsutövning bland sina arbetsuppgifter.

– Statstjänstemannarollen innebär ett särskilt ansvar. Gör jag fel i min myndighetsutövning kan jag utkrävas ansvar i personalansvarsnämnden. Vi har också särskilda regler när det kommer till jäv. Det är en ordning som samhället har valt, men här rundar man det eftersom det inte går att kräva samma ansvar av en person som inte är anställd av myndigheten, säger Johan Eklund.

Carina Göransson, avdelningschef för Personligt distansmöte, har tidigare sagt till Publikt att hon inte ser några problem med att bemanningsanställda utför myndighetsutövning.

Om en bemanningsanställd gör fel ska Arbetsförmedlingen ha en dialog med bemanningsföretaget, sade hon då.

Enligt Johan Eklund är arbetsgivarens argument för att ta in konsulter att det är en lösning som ger såväl kundnytta som flexibilitet och underlättar för de redan anställda vid myndigheten, men det köper han inte.

– Jag ser det mer som ett tecken på brist på planeringsförmåga hos arbetsgivaren. Jag kan acceptera konsulter som en tillfällig lösning vid arbetstoppar eller liknande, men det här är något annat.

Enligt honom har Arbetsförmedlingen planer på att ta in ytterligare konsulter som arbetsförmedlare för att lösa bemanningsfrågan i region Mitt.

– På ett sätt tycker jag att det här är värre än att myndigheten tar in privata leverantörer. I det fallet köper man i en tjänst, men konsulter släpper man in innanför de egna murarna för att utföra myndighetsutövning. Jag anser att det behövs en diskussion i hela samhället om hur vi ser på myndighetsutövning och statstjänstemannaansvaret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA