ST varslar om sympatiblockad mot Ryanair

LUFTFART2015-07-08
ST har beslutat att varsla om en sympatiblockad mot flygbolaget Ryanair. Orsaken är att bolaget vägrar att teckna kollektivavtal med det danska flygfacket.

ST, Seko och Transportarbetareförbundet har varslat om en sympatiblockad mot Ryanair. Det innebär att förbundens medlemmar inte kommer att utföra några arbetsuppgifter på marken om bolaget väljer att omdirigera plan från Kastrup till Sturup, Landvetter eller Ängelholm.

Bakgrunden är att det danska facket för flygpersonal, FPU, som är en del av Servicefacket, varslat om konflikt sedan Ryanair under en längre tid vägrat att teckna kollektivavtal. Dessförinnan har Danmarks motsvarighet till Arbetsdomstolen konstaterat att det är danska villkor som ska gälla för Ryanairs danska personal.

För ST är det självklart att visa att man vidtar alla mått och steg för att stödja de danska kollegarna, säger STs ordförande Britta Lejon.

– Det handlar ju om så grundläggande fackliga rättigheter som att sluta sig samman och teckna kollektivavtal. Vi vet också hur Ryanair konkurrerar med dåliga arbetsvillkor för sina anställda, säger hon.

Varslet träder i kraft 18 juli klockan 12.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.