Startar projekt för effektivare myndigheter

STATSFÖRVALTNING2020-01-24
Ekonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera administrationen.

Utgångspunkten för projektet är ESVs metodstöd för effektivisering, som utgår från definitionen av effektivitet som relationen mellan resultat, kvalitet och de resurser som används i en verksamhet. Ju mindre resurser som krävs för att nå målen, desto effektivare är arbetet. ESV och Statskontoret tänker under året genomföra fyra labbövningar för de myndigheter som vill delta. 

Det nya samverkansprojektet har målet att utveckla en modell eller verktyg för hur man kan arbeta med att identifiera och analysera myndigheters administration, i syfte att åstadkomma effektiviseringar, skriver ESV och Statskontoret i ett gemensamt pressmeddelande. Som deltagare vill de i första hand ha myndigheter i storleksordningen 100 – 500 anställda.

”Vårt syfte med ”labbarna” är att få ta del av myndigheters erfarenheter och kompetens, vilket vi hoppas ni vill dela med er av. Vi ser det som en försöksverksamhet och kommer gemensamt att anpassa upplägget efter varje träff”, kommenterar Tove Stenman, utredare på Statskontoret.

Enligt inbjudan bör varje myndighet delta med två representanter. Representanterna ska ha rätt kompetens och kunna vara med på alla träffarna, samt kanske även vara med och bidra till arbetet mellan träffarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.