TCO manar till utredning

SJUKPENG2008-03-11

TCO uppmanar regeringen att tillsätta en utredning kring socialförsäkringarna efter den kritik som riktats mot förslagen kring sjukförsäkringen.

– Det är viktigt att vi som medborgare kan förutse vilket stöd vi har att vänta oss den dag som olyckan eller sjukdomen är framme. Det handlar då om att skapa långsiktiga och stabila villkor för människor som drabbas av ohälsa. Där har både regering och opposition ett ansvar. Socialförsäkringssystemet bör inte ändras varje gång som landet byter regering, säger TCOs utredare Kjell Rautio i ett pressmeddleande.

Enligt TCO är det framför allt tre punkter i regeringens förslag som väckt samstämmig kritik:

• De tidsgränser som finns i den så kallade rehabiliteringskedjan är för snäva. Människor riskerar att gå miste om både ersättning och anställning, utan att själva inte kunna påverka.

• Det föreslagna regelverket är krångligt och ”fyrkantigt”. Rimliga krav på rättsäkerhet riskerar att sättas ur spel.

• Regeringens förslag om en mer diagnosbaserad sjukpenning är näst intill omöjligt i praktiken och dessutom inte heller önskvärt.

– Förhoppningsvis lyssnar regeringen noggrant också till denna del av remisskritiken. Det finns därför, i nu rådande läge, stor anledning för regeringen att vänta med att lägga fram de hårt kritiserade förslagen. Det bästa vore istället att regeringen gjorde verklighet av det löfte som statsministern gav i sin första regeringsförklaring, i september 2006, och snarast tillsatte en bred och blocköverskridande socialförsäkringsutredning för att analysera och diskutera frågorna ytterligare, anser Kjell Rautio.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA