TCO redo dra Sverige inför EU-kommissionen

UPPHANDLING2016-12-12
Om politikerna inte gör upp om arbetsrättsliga krav vid upphandling kommer TCO att anmäla Sverige till EU-kommissionen. Det skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

När en majoritet i riksdagen beslutade om nya upphandlingsregler ströks de bestämmelser som skulle skydda de anställdas villkor. Konsekvensen blir att Sverige riskerar att bryta mot EU-rätten, skriver Eva Nordmark i Svenska Dagbladet. Om politikerna inte gör upp kommer TCO att anmäla Sverige till EU-kommissionen:

”Vi ser mycket allvarligt på den situation som har uppstått. Det är en så pass viktig fråga att vi är beredda att anmäla Sverige till EU-kommissionen om det inte sker en snabb lösning. Man ska komma ihåg att TCO har gjort den här typen av anmälningar tidigare och vi har varit lyckosamma. Så sent som i våras tvingades Sverige skärpa lagen om anställningsskydd för att försvåra missbruket av visstidsanställningar”, skriver Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Riksdagens beslut innebär enligt TCO att Sverige riskerar att inte leva upp till EU-rättens krav. Om inte regeringen och allianspartierna snabbt hittar en lösning kommer TCO att anmäla Sverige till EU-kommissionen. Det kan resultera i ett överträdelseärende mot Sverige och i förlängningen omfattande böter.

TCO har tidigare lagt fram ett förslag till kompromiss som innebär att upphandlingar under EU-rättens så kallade tröskelvärden undantas från de arbetsrättsliga kraven. Då skulle reglerna bara gälla för stora upphandlingar. När det gäller tjänster skulle villkoren gälla i upphandlingar värda mer än 1,2 miljoner kronor när staten upphandlar och 1,9 miljoner kronor när kommuner upphandlar. För byggentreprenader skulle villkoren gälla om kontraktsvärdet är över knappt 48 miljoner kronor. TCOs förslag innebär att ungefär två tredjedelar av alla upphandlingar skulle undantas från kraven.

”Allianspartierna har angett oro för regeringsförslagets effekter på små och medelstora företag som en anledning till att de röstade ner det. Med TCOs förslag är mindre upphandlingar undantagna, samtidigt som det inte går att vinna stora offentliga kontrakt genom låga löner till de anställda. Det borde gå att enas om”, skriver Eva Nordmark i Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.