Kompromiss om lönekrav i upphandlingar

UPPHANDLING2017-03-16
Regeringen beslutar i dag om ett nytt förslag mot lönedumpning vid upphandlingar. Förslaget är en kompromiss som förhandlats fram med Kristdemokraterna.

I november röstade den borgerliga oppositionen och Sverigedemokraterna ned regeringens förslag om krav på kollektivavtalsenliga villkor vid offentliga upphandlingar. Kraven gällde lön, arbetstid och semester för dem som arbetar på offentligt uppdrag.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, deklarerade redan under riksdagsdebatten att regeringen skulle ta initiativ till samtal med oppositionen för att hitta en väg framåt. Och nu har man enats med Kristdemokraterna om ett förslag som väntas få stöd av en riksdagsmajoritet. Kompromissen innebär att de arbetsrättsliga kraven endast ska gälla större upphandlingar, över EUs så kallade tröskelvärden. För statliga myndigheter är tröskelvärdet 1,2 miljoner kronor för varor och tjänster, och för byggentreprenader är gränsen drygt 48 miljoner kronor. Kraven ska ställas när det är ”behövligt”.

– Vi är inte helt nöjda. Men det är ett steg framåt mot lönedumpningen vid offentliga upphandlingar, kommenterade Ardalan Shekarabi i en video på Twitter.

Enligt ett pressmeddelande från Kristdemokraterna betyder gränsen att två tredjedelar av upphandlingarna inte kommer att omfattas av de nya reglerna. Partiets ställningstagande motiveras med att offentlig upphandling ska bidra till rimliga arbetsvillkor – och att Sverige nu kan undvika EU-böter. EU har stött på om att Sverige måste införa bestämmelserna i det nya upphandlingsdirektivet från 2014 i svensk lag.

TCOs ordförande Eva Nordmark påpekar i en skriftlig kommentar att TCO gärna hade sett skarpare och mer heltäckande krav, men att man samtidigt arbetat aktivt för en kompromisslösning:

”I dessa tider är det särskilt viktigt att ta ansvar. Det har Kristdemokraterna gjort. Nu kan vi få upphandlingsregler som gynnar seriösa företag, samtidigt som Sverige uppfyller sina åtaganden gentemot EU.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.