TCO efterlyser fler krav i ny upphandlingslag

UPPHANDLING2016-05-20
Det ska inte längre gå att göra upphandlingar som dumpar arbetstagares villkor. Det är innebörden i regeringens förslag till ny upphandlingslag. TCO hade önskat att regeringen gått längre och inkluderat krav på försäkring och tjänstepension.

I förslaget till ny upphandlingslag fastslås att upphandlande myndigheter ska ställa villkor om lön, semester och arbetstid om det är ”behövligt”.

Leverantörer måste minst uppfylla villkoren i linje med den lägsta nivå som finns i centrala kollektivavtal. En leverantör som inte uppfyller villkoren ska uteslutas från upphandlingen.

TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom tycker att förslaget är bra, men att det kunde ha varit bättre.

– Det finns inget krav på att leverantörer ska ha kollektivavtal, men att de erbjuder lön, semester och arbetstid i nivå med dessa. Dessutom finns inget obligatoriskt krav på arbetsgivarna när det gäller försäkringar och tjänstepension.

Det är ett problem, anser han och tillägger att både arbetsgivare och arbetstagare hade tjänat på en större konkurrensneutralitet. Enligt TCO utgör tjänstepension den näst största utgiften för arbetsgivare efter lön.

– Det kan locka till att spara in på detta för oseriösa företag, säger Samuel Engblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.