Lag för schysta villkor vid upphandling

UPPHANDLING2016-05-19
Möjligheten att vinna upphandlingar genom låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö ska stoppas. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som syftar till att seriösa företag som har schysta villkor inte ska missgynnas.

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver statsminister Stefan Lövén och civilminister Ardalan Shekarabi, båda S, att det länge har förekommit larmrapporter om att den offentliga sektorn genom upphandlingar varit med och bidragit till lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö. Dessutom är det av största vikt att seriösa företag som ger schysta villkor slutar missgynnas i upphandlingar, skriver de.

Regeringen har därför lämnat ett förslag till lagrådet om nya regler i lou, lagen om offentlig upphandling:

”Vi ser det som en självklarhet att aktivt arbeta för ett Sverige där marknaden befrias från social dumpning samtidigt som vi tillförsäkrar att produktionen sker under drägliga förhållanden och med respekt för arbetstagares grundläggande rättigheter”, skriver de i artikeln.

Genom offentliga upphandlingar köps varor och tjänster för mer än 600 miljarder kronor varje år. Värdet av alla varor och tjänster som produceras på uppdrag av offentlig sektor och som finansieras med allmänna medel motsvarar i dag cirka 33 procent av de offentliga utgifterna, skriver Stefan Lövén och Ardalan Shekarabi. Svensk innovationskraft ska användas för att utveckla varor och tjänster, skapa klimatnytta och bidra till social hållbarhet. Genom strategisk offentlig upphandling kan gemensamma resurser användas effektivt och ändamålsenligt.

De nya regler som regeringen föreslår ska förenkla och effektivisera upphandling. De ska ge större möjligheter att förhandla om anbuden i en upphandling eller använda så kallad konkurrenspräglad dialog. Dessutom införs möjlighet till innovationspartnerskap som syftar till att skapa förutsättningar för utveckling och inköp av en innovativ vara, tjänst eller byggentreprenad.

”I visionen om ett modernt samhällsbygge måste de som ska bygga samhället rimligen också arbeta under moderna villkor. Därför måste det bli ett slut på dumpning av löner och villkor på den svenska arbetsmarknaden”, skriver Stefan Lövén och Ardalan Shekarabi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.