SD fäller ny upphandlingslag

UPPHANDLING2016-09-13
Sverigedemokraterna ska rösta nej till regeringens förslag om ny upphandlingslag. Det skriver SD i en debattartikel i Dagens Industri. Den nya lagen skulle öppna för att kräva kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att öka möjligheterna att kräva kollektivavtalsliknande arbetsförhållanden vid offentliga upphandlingar.

I maj lämnades en lagrådsremiss med det nya lagförslaget. Den nya lagen skulle ge upphandlande myndigheter rätt att ställa krav på löner och arbetsvillkor hos företag som fick kontrakt på att leverera varor och tjänster till offentlig verksamhet.

”Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö. I Sverige ska arbetstagare jobba under schysta villkor”, skrev statsminister Stefan Löfvén och civilminister Ardalan Shekarabi på DN Debatt när lagförslaget presenterades.

Alliansen har tidigare sagt nej till förslaget. Sverigedemokraterna är irriterade på att regeringen inte diskuterat utformningen av lagförslaget med dem.

”Det här är ju kraftigt näringslivsfientliga förslag från en socialistisk minoritetsregering och jag är ganska glad att vi kan vara med och sätta stopp för det här, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD”, till SVT Nyheter.

Ardalan Shekarabi tänker trots beskedet från SD lägga fram förslaget för riksdagen på torsdag.

”Vissa frågor är så principiellt viktiga så att man måste fortsätta slåss för de värderingar som svenska folket vill att politiker ska stå upp för”, säger civilminister Ardalan Shekarabi, till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.