USA inför vaccinkrav för statligt anställda

CORONA2021-09-10
Statligt anställda på federala myndigheter i USA ska vaccinera sig. Det framgår av president Joe Bidens nya plan för att minska spridningen av covid-19. De statsanställda som inte vaccinerar sig kan räkna med disciplinära åtgärder, var budskapet från Vita huset.

Det var i går kväll, svensk tid, som USAs president Joe Biden presenterade en ny plan för att stoppa smittspridningen i landet.

Bland annat införs ett vaccinkrav för statligt anställda på de federala myndigheterna. Det gäller också för underleverantörer till statliga verksamheter.

Statligt anställda kommer att ha 75 dagar på sig att vaccinera sig, enligt nyhetskanalen CNN.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki sade till public service-radiobolaget National Public Radio att statsanställda som inte vaccinerar sig kan förvänta sig långtgående disciplinära åtgärder.

Dessutom ska alla privata företag som har fler än 100 anställda försäkra sig om att deras personal antingen vaccinerar sig eller att de testas en gång i veckan. För företag som inte hörsammar detta väntar böter.

Sammanlagt berörs nästan två tredjedelar av alla anställda i USA av de nya reglerna.

I ett tal sade president Joe Biden att många är frustrerade över att 80 miljoner amerikaner fortfarande inte har vaccinerat sig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.